FINANCIEEL.com

Kabinetcrisis nog niet afgewend: geen asielovereenkomst van de ene op de andere dag bereikt, gesprekken worden voortgezet

Kabinetcrisis nog niet afgewend: geen asielovereenkomst van de ene op de andere dag bereikt, gesprekken worden voortgezet

Na urenlang overleg in een crisisachtige sfeer heeft het kabinet nog geen overeenstemming bereikt over een nieuw beleid voor de aanpak van migratie en een pakket aan maatregelen om de asielinstroom beter aan te kunnen. Minister-president Mark Rutte, de leider van de VVD, wil niet ingaan op details over de kabinetsvergadering en hij wil donderdagavond niet ingaan op mogelijke stappen die zijn gezet. D66-leider Sigrid Kaag zei dat de bijeenkomst op donderdag laat, die vrijdag doorliep tot in de vroege uurtjes, bestond uit “goede gesprekken” die nog niet tot een doorbraak hebben geleid.

“We zijn bezig om tot afspraken te komen en dit is per definitie een stap”, zei Rutte na afloop. Op de vraag of hij optimistisch is, antwoordde hij dat hij er de voorkeur aan gaf niet te bespreken hoe hij over de situatie denkt, zodat een politieke discussie geen commentaar wordt bij een sportwedstrijd.

Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie vervolgen vrijdag hun overleg na de wekelijkse ministerraad, waarin wederom een ​​belangrijk deel van het kabinet aanwezig zal zijn. De VVD wil dat er dan een deal rond is. Tijdens een eerder overleg op woensdagavond scherpte hij de onderhandelingen aan door te eisen dat er een quotum komt voor het aantal gezinsleden dat oorlogsvluchtelingen naar Nederland mag halen.

Bronnen laten aan de NOS weten dat Rutte zijn excuses heeft aangeboden aan zijn collega’s voor zijn afhandeling van die bijeenkomst. Rutte wilde geen commentaar geven op berichten dat hij zijn eisen had verhoogd met betrekking tot beperkingen op het aantal asielzoekers en vluchtelingen dat in Nederland mag wonen, en hij wilde niet zeggen of het een grote breuk binnen het kabinet waard was die tot de ineenstorting ervan zou kunnen leiden. “Deze vragen passen in een context van berichtgeving van de afgelopen dagen waarop ik verder geen commentaar zal geven.”

Over de sfeer tussen de vier coalitiepartijen wil Rutte na het overleg niets zeggen. “We praten morgen in ieder geval weer.” Hij weet niet of dit tot een deal zal leiden. “We zullen zien en zo niet, dan kijken we natuurlijk verder.”

Hij zei zich te realiseren dat hij de deadline van zijn eigen VVD-partij om voor het zomerreces een pakket maatregelen op tafel te hebben niet heeft gehaald. Donderdagavond gaat de Tweede Kamer met reces. “We werken hard.” Of het asieloverleg volgende week door mag gaan: we gaan “stap voor stap kijken, en stap voor stap kijken wat de volgende stap is”.

Ook vicepremier Carola Schouten van de ChristenUnie sprak van inhoudelijke discussies, maar wilde niet zeggen of ze positiever was dan woensdagavond. “We zijn nog steeds aan het praten, maar ik kan niet zeggen dat het gemakkelijk is.”

Ook CDA-leider Wopke Hoekstra wilde na afloop niet veel kwijt over het gesprek. Het is niet verstandig om “altijd de tussenscore te geven”, zei hij. Wel liet hij doorschemeren dat er enige vooruitgang is geboekt. “We zien reden om het gesprek morgen te hervatten.”

CDA-minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge was na de bijeenkomst hoopvoller dan een dag eerder. “Ik denk dat we stappen hebben gezet.” Hij heeft naar eigen zeggen “echt het gevoel dat het moet kunnen” om tot een oplossing te komen. Maar daarvoor moet vrijdag na de ministerraad nog het nodige werk verzet worden. “We zijn zeker nog niet klaar.”

Staatssecretaris Eric van der Burg voor asielbeleid zei dat hij “nu iets op papier gaat zetten”. Dat de gesprekken nog doorgaan, betekent volgens hem “dat we nu niet stoppen”, zei de VVD-minister na het ruim vijf uur durende overleg.

Rutte is komende dinsdag en woensdag aanwezig bij een NAVO-top in Litouwen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert