FINANCIEEL.com

Kabinet wil maximumstraffen voor drugssmokkel verhoogd van 12 naar 16 jaar

Kabinet wil maximumstraffen voor drugssmokkel verhoogd van 12 naar 16 jaar

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius wil de maximale gevangenisstraf voor de in- en uitvoer van illegale drugs verhogen van 12 naar 16 jaar. Bovendien moeten criminelen ook strenger worden gestraft voor andere drugsdelicten, zei ze.

Yeşilgöz stelde voor de straf voor de handel in en productie van harddrugs te verhogen van 8 naar 12 jaar. Iedereen die betrapt wordt met dergelijke verboden middelen moet maximaal 8 jaar de cel in kunnen, in plaats van de huidige maximum van 6 jaar, schreef ze in een Kamerbrief.

In maart maakte de minister al bekend de straffen voor ernstige drugsdelicten te willen verhogen. Nu heeft ze ook aangekondigd hoeveel jaar ze bij de straffen wil optellen. Yeşilgöz hoopt een signaal af te geven dat dit soort criminaliteit niet wordt getolereerd. De minister wil komend najaar een voorstel klaar hebben waarover burgers en belangenorganisaties tijdens een inspraakperiode hun mening kunnen geven.

De harde aanpak van drugscriminaliteit in Italië heeft voor Yesilgöz als inspiratiebron gediend. Hier zijn de bevoegdheden van de opsporingsdiensten en de straffen aanzienlijk verhoogd na de moord op de onderzoeksrechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino in 1992. Zij speelden een belangrijke rol in de strijd tegen de Siciliaanse maffia.

Onderdeel van die aanpak is ook dat het onderzoek zich meer richt op het ontmantelen van criminele machtsstructuren, in plaats van alleen op individuele leiders. Yeşilgöz ziet ook in Nederland een verschuiving in die richting en wil die voortzetten. Daarnaast wil ze net als in Italië de procedures verkorten en het makkelijker maken om geld en bezittingen in beslag te nemen als aannemelijk is dat er misdrijven zijn gepleegd bij het verkrijgen van de vermogensbestanddelen.

Yeşilgöz wil ook de regels aanscherpen voor deals over sleutelgetuigen die informatie verstrekken aan officieren van justitie. Ze wil dat de wet duidelijker de voorwaarden vermeldt die dergelijke deals moeten gebruiken. Ze wil gestandaardiseerde afspraken op papier zetten over beschermingsmaatregelen, de rechten en plichten van de staat en de mensen die beschermd moeten worden en het bedrag dat ze als onderhoudsbudget kunnen krijgen.

“Ontploffingen in woonwijken, jongeren worden gerekruteerd voor drugscriminaliteit, boeren worden onder druk gezet om hun schuren te laten gebruiken voor drugslabs, onze samenleving en open economie worden gecorrumpeerd”, zegt Yeşilgöz over de georganiseerde misdaad in Nederland. “We kunnen ons geen naïviteit meer veroorloven.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert