Site pictogram Financieel.com

Kabinet versoepelt enkele lockdown-beperkingen te midden van recordhoge Covid-besmettingen

Met coronavirusinfecties op recordhoogte, maar Covid-19-hospitalisaties die het dieptepunt van 11 weken naderen, heeft de Nederlandse regering besloten om vanaf zaterdag verschillende coronavirusbeperkingen te versoepelen. De lockdown-beperkingen voor het hoger onderwijs, de detailhandel, fitnesscentra, de georganiseerde sport en professionals met nauwe contacten zijn versoepeld, maar bedrijven in de horeca en de culturele sector moeten nog steeds gesloten blijven. Hoewel sommige quarantaineregels ook werden versoepeld, werden er strengere aanbevelingen voor gezichtsmaskers uitgevaardigd.

De aankondigingen werden gedaan tijdens een persconferentie op vrijdagavond. Minister-president Mark Rutte heeft tijdens een primetime evenement regelmatig vragen van de media beantwoord over het coronavirusbeleid van het land. Het was de eerste dergelijke persconferentie voor de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers, die deze week Hugo de Jonge verving.

In zijn eerste persconferentie als minister van Volksgezondheid gebruikte Kuipers een andere stijl om zijn punten tijdens het evenement uit te werken, vaak met behulp van grafieken en visuele hulpmiddelen om de redenering van het kabinet te verklaren. Kuipers was eerder voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, het bureau dat de plaatsing van Covid-19-patiënten coördineert, en hoofd van het Erasmus Medisch Centrum.

Versoepelde beperkingen

Het mbo, hbo en wo mogen klaslokalen openstellen voor 75 leerlingen, met het advies om twee keer per week een zelftest te doen. Het is voor het eerst sinds 20 december dat de leerlingen een klaslokaal betreden, behalve voor examens en praktijkonderwijs.

Winkeliers mogen hun deuren weer openen, maar moeten elke dag om 17.00 uur sluiten. Wie zich in een winkel bevindt, moet een mondmasker dragen. De capaciteit is beperkt op basis van de winkelomvang, maar afspraken zijn niet nodig om niet-essentiële retailers te bezoeken.

Contactberoepen, waaronder kappers, schoonheidssalons, masseurs en sekswerkers mogen vanaf zaterdag hun zaak openen. Mondmaskers zullen verplicht zijn. Er blijft een maximum aantal klanten per vierkante meter. Deze bedrijven moeten dagelijks om 17.00 uur sluiten

De georganiseerde sport mag weer doorgaan, maar dan nog zonder dat er toeschouwers aanwezig zijn. Sporten kan binnen of buiten worden gespeeld. Wedstrijden mogen voorlopig alleen binnen dezelfde club plaatsvinden.

Volwassenen die deelnemen aan indoorsporten, inclusief degenen die fitnesscentra bezoeken, moeten een geldige toegangspas voor het coronavirus tonen om toegang te krijgen.

De maximale groepsgrootte voor mensen die zich buiten verzamelen, werd uitgebreid naar vier personen, een verdubbeling van de huidige regel. Dat is relevant voor iedereen van 13 jaar of ouder.

Mensen mogen ook maximaal vier huisgasten van 13 jaar en ouder ontvangen. Er is geen limiet voor bezoekers onder die leeftijd. Mensen wordt aangeraden niet meer dan één huis per dag te bezoeken.

Strengere regels voor gezichtsmaskers

Het kabinet adviseerde mensen ook om een ​​wegwerpmasker te dragen bij het bezoeken van drukke openbare plaatsen, waaronder kantoorruimtes, werkplekken en zelfs buitenruimtes, zoals winkelstraten. Het kabinet zei dat zelfgemaakte gezichtsmaskers of stoffen maskers niet langer worden aanbevolen.

Horeca- en culturele bedrijven gaan naar verwachting zaterdag open

Hoewel het kabinet de voortzetting van verschillende lockdownmaatregelen aankondigde, werd alom verwacht dat veel gemeenten zaterdag de deuren zouden openen voor horecabedrijven en culturele instellingen. Steden in het hele land zeiden dat ze de bedrijven zouden toestaan ​​om te heropenen uit protest tegen lockdown-maatregelen, en ondernemers of klanten niet zouden straffen voor deelname aan een dergelijke demonstratie.

Valkenburg stond vrijdag zoveel toe van 10.00 tot 16.00 uur, waarbij de stad aftrad en weigerde om waarschuwingen of boetes te geven aan ondernemers die de lockdown tartten. Burgemeester Daan Prevoo merkte op dat de stad in de zomer te kampen had met rampzalige overstromingen, waardoor bedrijven gesloten waren en toeristen weg moesten. Voordat ondernemers de kans kregen om te herstellen, werden de maatregelen voor het afsluiten van het coronavirus strenger.

De burgemeesters van tientallen steden schreven brieven aan het kabinet waarin ze hun bezorgdheid uitten, en velen waren van plan om bedrijven op zaterdag te laten openen uit protest als ze zich houden aan andere coronavirusbeperkingen met betrekking tot het gebruik van gezichtsmaskers, sociale afstand en ventilatie. Burgemeesters in grenssteden, zoals Sittard-Geleen, zijn ook boos dat hun ondernemers inkomsten mislopen, wanneer mensen gewoon de grens naar België of Duitsland kunnen oversteken om te winkelen en restaurants te bezoeken.

Afgezien van het protest waren de 25 burgemeesters die alle regio’s van Nederland vertegenwoordigden in de Veiligheidsraad het erover eens dat het handhaven van alle coronavirusmaatregelen over het algemeen de beste aanpak bleef.

Mobiele versie afsluiten