Kabinet maakt deze week plannen voor 2 nieuwe kerncentrales bekend

By Jernst van Waal

Deze week maakt het kabinet zijn plannen voor twee nieuwe kerncentrales bekend. Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten noemde de stations “een goede aanvulling op alle duurzame technieken”, aldus de NOS.

Na de Russische inval in Oekraïne eerder dit jaar, waardoor de fossiele brandstofvoorziening voor een groot deel van Europa onder druk kwam te staan, drong een meerderheid in de Tweede Kamer er bij Jetten op aan om plannen voor kerncentrales in Nederland verder te ontwikkelen. Na het regeerakkoord zijn bouwplannen aangekondigd en is 5 miljard euro uitgetrokken voor de eerste ontwikkeling van de centrales, meldt de NOS.

“We zetten vol in op wind, zon en andere duurzame energiebronnen”, zegt Jetten. “Maar in die energiemix wil je ook een stabiele CO2-vrije energiebron.”

De overheid zal gewillige partijen moeten vinden om de centrales te bouwen en veilig te exploiteren, en het plan is nog jaren in de maak. Jetten benadrukte dat de overheid “een heel duidelijk beleid” moet hebben voor het veilig runnen van de kerncentrales.

De VVD wil dat de twee extra stations komen in Borssele, waar al ervaring is met kernenergie. Daar staat de enige werkende kerncentrale van Nederland.