FINANCIEEL.com

Juridische geschillen over zonnepanelen namen in de eerste helft van 2023 sterk toe

Juridische geschillen over zonnepanelen namen in de eerste helft van 2023 sterk toe

Juridische geschillen tussen huiseigenaren en leveranciers of installateurs van zonnepanelen zijn in de eerste helft van 2023 met 91 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2022, blijkt uit de halfjaarlijkse Juridische Barometer van Achmea Rechtsbijstand, meldt de Telegraaf vrijdag. Problemen zijn onder meer lange levertijden, ondermaatse installaties en ontevredenheid over de efficiëntie van zonnepanelen.

Lennaert Steendam, specialist civiel recht bij Achmea Rechtsbijstand, constateert een toename van klachten over lange wachttijden door personeels- en materiaaltekorten. “Er zijn ook veel meldingen over nalatigheid – bijvoorbeeld wanneer aannemers falen nadat een aanbetaling is gedaan – of de kwaliteit van het geleverde werk”, voegde hij eraan toe.

Holland Solar, de branchevereniging voor zonne-energie, erkende de uitdagingen bij het handhaven van kwaliteit te midden van een snelle groei in vraag en aantal installateurs. “De vraag naar zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk gestegen en ook het aantal installateurs is enorm gegroeid. Het is een enorme uitdaging om op tijd voldoende gekwalificeerde installateurs op te leiden”, legt een woordvoerder uit. Holland Solar adviseert consumenten om erkende installateurs in te schakelen.

Juridische geschillen beperken zich niet tot zonnepanelen. Over de hele linie is het aantal rechtshulpverzoeken in de eerste zes maanden van 2023 gestegen tot ruim 60.000, een stijging van 3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, aldus de Juridische Barometer.

Werkgerelateerde geschillen namen in de eerste helft van 2023 toe met 9 procent, gedreven door hoge spanning op de arbeidsmarkt en werkdruk. Volgens Ilona Renet, specialist arbeidsrecht bij Achmea Rechtsbijstand, spreken werknemers steeds vaker over ziekteverzuim, reïntegratie en arbeidsvoorwaarden, waardoor arbeidsconflicten zichtbaar toenemen. “Medewerkers worden assertiever en geven vaker hun mening”, zegt ze.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert