FINANCIEEL.com

Jonker: duel met Portugal is het belangrijkste toernooi tijdens het WK vrouwenvoetbal

Jonker: duel met Portugal is het belangrijkste toernooi tijdens het WK vrouwenvoetbal

De eerste groepswedstrijd op het WK Vrouwen in Nieuw-Zeeland en Australië zondag wordt ook de belangrijkste voor de Nederlandse voetballers, zegt bondscoach Andries Jonker. Dat zei hij aan de vooravond van de wedstrijd tegen Portugal. Door problemen met het veld waar Oranje traint, kon de coach het gewenste 11-tegen-11-spel niet zien. Daarom werd besloten om op een kleiner veld te trainen met negen tegen negen spelers.

Verder wilde Jonker geen blad voor de mond nemen over de problemen die Oranje had in de Nieuw-Zeelandse kustplaats Tauranga. “We kijken nu uit naar de wedstrijd”, aldus de coach. Sherida Spitse zei op de persconferentie dat de problemen met het veld de groep niet bijzonder hadden getroffen. “We zijn flexibel”, zei de kapitein.

Jonker kent de kwaliteit van de Portugees. “Ik heb de wedstrijd afgelopen zomer natuurlijk een paar keer bekeken”, zei de bondscoach, verwijzend naar de 3-2-zege die Oranje destijds behaalde tegen het Zuid-Europese land. De nummer 21 van de wereld speelde eerder deze maand opnieuw gelijk (0-0) in een oefenduel tegen Europees kampioen Engeland. “Portugal had ons geen grotere waarschuwing kunnen geven”, zei Jonker.

Volgens Spitse is Oranje het afgelopen jaar veel fitter geworden, beter voetballend en ook hun verdediging op orde. Over dat laatste wil ze nog niet veel kwijt. “We zullen het laten zien op het veld”, benadrukte ze.

Na de persconferentie en een inspectie van het overdekte stadion Forsyth Barr, waar Oranje zondag om 9.30 uur (Nederlandse tijd) tegen Portugal speelt, begon het hele team aan de laatste training voor de WK-wedstrijd. Dit vond plaats op een voetbalveld naast het stadion. Jonker zei nog dat hier elf tegen elf gespeeld kon worden. Portugal trainde ’s avonds al op het veld. Over het algemeen waren alle Nederlandse spelers fit om te spelen, zegt een woordvoerster van de KNVB.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert