Site pictogram Financieel.com

Irma Sluis Sluis: ’s Werelds grootste zeesluis zou kunnen worden vernoemd naar tekeninterpretator

De grootste zeesluis ter wereld, die momenteel in IJmuiden wordt gebouwd, is vernoemd naar gebarentolk Irma Sluis. De gemeente Velsen en Rijkswaterstaat vroegen Nederlanders om namen voor te dragen en Irma Sluis werd opvallend vaak voorgedragen, zei een woordvoerder van de gemeente tegen AD.

Sluis kreeg landelijke bekendheid omdat zij de gebarentolk was die premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bijstonden tijdens hun coronavirus persconferenties. Als extra bonus is ‘sluis’ ook het Nederlandse woord voor de ‘sluis’ in de zeesluis. Op social media lobbyen mensen om de naam van Irma Sluis bovenaan de lijst te krijgen. ‘Ze verbindt als een sluis’, is een populair argument om de zeesluis naar haar te vernoemen.

Een andere populaire naam die vaak wordt genomineerd is “Sluis McSluisface” – een knipoog naar Boaty McBoatface, de naam die wordt gegeven aan een super dure en ultramoderne Britse onderzeeër nadat de Britse regering de burgers had gevraagd de naam te noemen.

Nederlanders kunnen tot 4 augustus namen voordragen voor de zeesluis. Daarna stelt de benoemingscommissie een lijst op van maximaal 100 opties, die wordt voorgelegd aan de lokale bewonersvereniging. Ze kiezen hun vijf favorieten uit, waarvan burgemeester en wethouders van Velsen een naam kiezen voor de zeesluis.

Deze zeesluis is met 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep de grootste ter wereld. Het is de bedoeling dat de sluis begin 2022 in gebruik wordt genomen.

Mobiele versie afsluiten