Intensive care nog steeds onder hoge druk door Covid, RS, blessures

By Jernst van Waal

Zeven ziekenhuizen zijn nog steeds niet in staat om kritieke geplande zorg, zoals kankerbehandelingen, te leveren vanwege de druk op de intensive care-afdelingen. Deze druk wordt naast het coronavirus veroorzaakt door meer blessures en het RS-virus, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan het kabinet.

De NZa waarschuwde het kabinet dat het virus “echt nog niet verslagen” is. “We hebben in de zomer gezien dat het risico van een opleving op de loer ligt. Met de huidige IC-bezetting door Covid-patiënten is er weinig nodig om de (kritische) geplande zorg weer op grote schaal te hoeven afbouwen”, aldus de NZa. die mede om deze reden adviseerde om alle coronamaatregelen nog niet los te laten.

Ook hoofdinspecteur Korrie Louwes van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wees erop dat er ziekenhuizen zijn die weer een deel van de geplande zorg moeten afbouwen. Volgens haar zijn er echter “geen signalen dat kritieke geplande zorg niet meer kan worden verleend binnen de periode van zes weken”.

Ze schrijft aan het kabinet dat de zorgaanbieders zich zorgen maken over de toenemende druk op de zorg in het najaar, vanwege de mogelijk stijgende besmettingscijfers. Volgens Louwes is de druk van coronaviruspatiënten stabiel, maar nu al “zeker aanzienlijk”.

“Daarnaast is de druk op de acute zorg al lange tijd hoog”, aldus de hoofdinspecteur. Door een babyboom zijn er meer bevallingen in ziekenhuizen, zijn ook veel jonge kinderen opgenomen met het RS-virus en liggen veel patiënten op de eerste hulp vanwege overmatig alcoholgebruik, gewelddadige incidenten en verkeersongevallen. “Daarnaast proberen ziekenhuizen de uitgestelde zorg zoveel mogelijk in te halen.”

Door de coronacrisis moeten ziekenhuizen en klinieken naar schatting tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen.