FINANCIEEL.com

Indonesische verpleegsters die onder valse voorwendselen naar Nederland werden gelokt om gaten in de gezondheidszorg op te vullen

Indonesische verpleegsters die onder valse voorwendselen naar Nederland werden gelokt om gaten in de gezondheidszorg op te vullen

Ervaren Indonesische verpleegkundigen worden onder valse voorwendselen naar Nederland gelokt om gaten in de Nederlandse gezondheidszorg op te vullen. Ze werken veel meer uren dan afgesproken en krijgen niet de beloofde opleiding, meldt NU.nl na gesprekken met betrokken studenten. “We zijn hier overwerkt, uitgebuit en aan ons lot overgelaten”, zei iemand tegen de krant.

De verpleegkundigen werken in Nederland via Hogeschool AVANS+ en partnerbedrijf Your Medical Matchmaker (Yomema) en behalen tegelijkertijd hun Nederlandse hbo-diploma verpleegkunde. In plaats van de beloofde 16 uur te werken, werken de studenten tot 40 uur per week. 24 van die uren zijn onbetaald, opgeschreven als stage-uren. En in plaats van een opleiding te volgen voor managementfuncties in ziekenhuizen, werken de Indonesische verpleegkundigen vooral in verpleeghuizen en als thuisverpleegkundige. NU.nl sprak zes studenten die allemaal dezelfde ervaring hebben.

Een 32-jarige vrouw schreef zich in 2019 in voor het studie-werkprogramma. In plaats van zes maanden deed ze er twee jaar over om haar werkvisum te krijgen. Eenmaal in Nederland mochten zij en haar medestudenten niet meer waar ze wilden werken en stage lopen. “Terwijl ons dat was beloofd. De enige opties waren thuiszorg of het verpleeghuis”, zegt ze tegen NU.nl. “Maar veel verpleegkundigen die voor dit programma zijn ingeschreven, willen in het ziekenhuis werken.”

“Mensen met een studentenvisum mogen naast hun studie niet meer dan 16 uur per week in Nederland werken. Maar we zijn verplicht om naast een bijbaantje van 16 uur per week minimaal twee dagen per week stage te lopen”, zegt ze. “In mijn stagecontract staat zelfs dat ik 24 uur per week stage moet lopen.” En het bleek dat haar bijbaan en stage precies dezelfde taken bij dezelfde instelling inhielden. “Daardoor werken we zo’n 40 uur per week, waarvan we maar 16 uur betaald krijgen.”

Een andere student, een 33-jarige man, zegt tegen NU.nl dat ze moeite hebben om rond te komen. “We krijgen geen reiskostenvergoeding en van degenen die in de thuiszorg werken wordt verwacht dat ze een rijbewijs halen en op eigen kosten een auto regelen”, zegt hij. Studenten moeten ook hun rijlessen volgen op hun enige vrije dag in de week.

Yomema beloofde dat studenten aan het einde van hun studie zouden kunnen bijdragen aan het verbeteren van de zorg in Indonesië. Maar volgens de verpleegster hebben hun studie en werk geen verband met het Indonesische zorgsysteem. “In Indonesië hebben we nauwelijks verpleeghuizen of thuiszorg. Uiteindelijk krijgen ze hier in Nederland veel meer van ons dan wij van hen”, zegt hij. “Ze denken dat ze ons alles voor de gek kunnen houden omdat we geen Nederlanders zijn.” Als ze klagen, krijgen ze te horen dat ze terug moeten gaan naar Indonesië, zei hij.

De Arbeidsinspectie onderzoekt de situatie, meldt NU.nl. De immigratiedienst IND laat weten geen studentenvisa meer te verstrekken voor deze duale opleiding zolang het onderzoek loopt.

AVANS+ en Yomema zouden volgens NU.nl niet reageren op de specifieke beschuldigingen. Wel zeiden ze alle vertrouwen te hebben in de kwaliteit van de opleiding. Volgens hen beoordelen de studenten de cursus bovengemiddeld. Ook AVANS+ en Yomema geven aan alle wet- en regelgeving na te leven en het onderzoek van de Inspectie met vertrouwen af ​​te wachten.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert