FINANCIEEL.com

In Nederland zijn vorig jaar 73 inwoners verdronken, de meesten ouder dan 60 jaar

In Nederland zijn vorig jaar 73 inwoners verdronken, de meesten ouder dan 60 jaar

Vorig jaar stierven 73 bewoners door verdrinking in open water of in en rond het huis in Nederland. Dat zijn er zeven minder dan een jaar eerder en ruim onder het gemiddelde van 86 van het afgelopen decennium, meldt het CBS dinsdag. De meeste slachtoffers waren ouder dan 60 jaar.

Ouderen zijn al jaren oververtegenwoordigd in de cijfers van accidentele verdrinkingen. In de afgelopen tien jaar waren bij 45 procent van de accidentele verdrinkingen mensen van 60 jaar of ouder betrokken. Jonge kinderen onder de 10 jaar zijn met 8 procent in de afgelopen tien jaar de op een na meest waarschijnlijke groep die door verdrinking om het leven komt.

In het afgelopen decennium vond 74 procent van de accidentele verdrinkingen plaats in open water zoals rivieren, meren, sloten of de zee. Twintig procent vond plaats in en om het huis, bijvoorbeeld in de badkuip.

Tussen 2013 en 2022 verdronken 125 Nederlanders onder de 20 jaar. Onder hen waren 29 jongeren die niet in Nederland zijn geboren, waarvan vijf elders in Europa en 24 buiten Europa. “Omgerekend komt dat laatste cijfer neer op zo’n 10 verdrinkingen per duizend inwoners onder jongeren geboren buiten Europa dan onder jongeren van Nederlandse afkomst”, aldus het CBS. Het risico op verdrinking is drie keer zo groot bij jonge kinderen die in Nederland zijn geboren van ouders die van buiten Europa naar het land zijn verhuisd.

Ook registreerde het CBS afzonderlijk verdrinkingen als gevolg van zelfdoding of een verkeersongeval. Vorig jaar verdronken 100 mensen door zelfmoord en 39 mensen verdronken nadat ze in het water waren beland bij een transportongeval, meestal nadat hun auto of fiets in het water was gebotst.

“Voor alle oorzaken van verdrinking waren er meer mannelijke (70 procent) dan vrouwelijke slachtoffers, en 50-plussers (65 procent) zijn oververtegenwoordigd”, aldus CBS.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert