In grotere delen van Nederland gaan weer veel treinarbeiders in staking

By Jernst van Waal

Medewerkers van regionale treindiensten gaan binnenkort weer in staking om betere arbeidsvoorwaarden te eisen als onderdeel van de CAO voor regionale vervoerders, aldus vakbond VVMC. De vakbond voerde onlangs gesprekken met werkgevers, maar het loonbod dat daarop volgde was niet “significant” en “nog steeds te laag”, aldus een woordvoerder van VVMC. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe stakingen zullen plaatsvinden, maar volgens de vakbond zullen de stakingen meerdere regio’s tegelijk bestrijken.

De demonstratie is speciaal georganiseerd voor de kleinere groep werknemers die vertegenwoordigd zijn op basis van een contract met de aanbieders van meerdere vormen van openbaar vervoer die bepaalde regio’s bestrijken. Ongeveer 1.300 werknemers vallen onder de overeenkomst, voornamelijk treinpersoneel. Onder het contract vallen bedrijven die zowel bus- als treinvervoer aanbieden, zoals Arriva en Keolis.

Het treinpersoneel daar hield vorige week al twee dagen stakingen, waaronder donderdag in Twente, Dordrecht en Limburg, en in alle regionale gebieden op vrijdag. Deze arbeidsacties vonden gelijktijdig met de stakingen plaats in het kader van de grotere CAO voor regionaal vervoer, die betrekking heeft op ongeveer 13.000 werknemers.

Toch kan een staking binnen de kleinere cao wel degelijk een flinke impact hebben. Zo leidden drie eerdere stakingsdagen in december in het noorden van het land tot problemen met de dienstregeling in het geheel van de noordelijke provincies. De treinbemanningen uit Friesland werken ook op trajecten in Groningen en vice versa, waardoor een betrouwbare dienstregeling niet gegarandeerd kon worden.

Onderdeel van de eisen van de VVMC is het handhaven van het huidige koopkrachtniveau van de medewerkers. Ook de druk waarmee de arbeiders worden geconfronteerd, moet worden verminderd. Eerder sprak de bond al van een “onoverbrugbaar meningsverschil over de totstandkoming van een nieuwe cao”. Keolis was desgevraagd niet in staat om direct te reageren op de staking van dinsdagavond, Arriva zei geen commentaar te kunnen geven op het record omdat de vervoerder nog geen officiĆ«le melding heeft ontvangen.

Daarnaast is er nog geen deal met de grotere CAO-onderhandelingen over het regionaal vervoer. De stakingen van vorige week zorgden voor uitval van 40 procent van de regionale dienstregeling. Vakbond CNV deed niet mee aan deze staking omdat de bond op dat moment nog in gesprek was over de mate waarin haar leden de staking steunden.

CNV meldde dinsdagavond dat de vervoerders binnenkort een ultimatum krijgen. Als er geen reactie komt, zullen nieuwe acties volgen, aldus de vakbond. Vakbond FNV zei woensdag meer informatie te verwachten over mogelijke vervolgacties.