ICU-leider: Rutte kan beloftes ‘niet waarmaken’; Heropening niet mogelijk tot 60-plussers gevaccineerd

By Jernst van Waal

Het versoepelen van de lockdown-maatregelen zou pas mogelijk moeten zijn als iedereen ouder dan 60 jaar een Covid-19-vaccin heeft gekregen, zei voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care in de talkshow Op1. Hij voerde ook aan dat het vijfstappenplan van premier Mark Rutte om over twee weken uit de lockdown te komen, onrealistisch is.

”Wat Mark Rutte belooft, kan hij niet waarmaken”, aldus Gommers.

Een nieuw plan dat bedoeld is om Nederland in 5 stappen uit de lockdown te halen, zou op 28 april moeten beginnen en begin juli eindigen, wanneer naar verwachting elke volwassene toegang heeft gehad tot een vaccinatieschot. De geleidelijke versoepeling van de maatregelen begint met de heropening van caféterrassen en meer winkels, en het afschaffen van de avondklok.

Maar Gommers zei dat de daling van het aantal besmettingen waarschijnlijk niet voor mei zal plaatsvinden. ‘Waarom zegt hij dan:’ We gaan het eind volgende week nog eens controleren? In dat geval moet er een wonder gebeuren. ” wierp hij tegen.

Op 20 april zal een aankondiging plaatsvinden om het publiek te informeren of het land op 28 april doorgaat met stap één, die volgens Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge afhankelijk zou zijn van de stijging of daling van het aantal besmettingen met het coronavirus, en het aantal Covid. -19 ziekenhuisopnames. Het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen week was drie maanden hoog, zo bleek uit gegevens van het LCPS-bureau voor patiëntencoördinatie.

Volgens het plan dat dinsdag is aangekondigd, zouden de resterende vier fasen van de geleidelijke heropening moeten plaatsvinden op 11 mei, 25 mei, 25 juni en 7 juli. De Jonge zei dat in een optimistisch scenario de basismaatregelen van het coronavirus van veelvuldig handenwassen, sociale afstand nemen en thuis blijven als er symptomen optreden, zou in augustus van dit jaar kunnen worden stopgezet.