Hypotheekrentes op recorddiepte in Nederland

By Jernst van Waal

De hypotheekrentes in Nederland zijn het afgelopen jaar gedaald tot een dieptepunt. Degenen die op 1 januari een 20-jarige hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsloten deden dat tegen een rente van 1,23 procent, tegen 1,48 procent een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Rente.nl, meldt RTL Nieuws.

Een lage hypotheekrente is gunstig voor individuele kopers, maar voor de woningmarkt is het een tweesnijdend zwaard. Wie een lening afsluit met een lage rente, leent goedkoper. Maar als lenen relatief goedkoop is, zullen meer mensen het willen doen. Dat vergroot de vraag in een toch al oververhitte huizenmarkt, waardoor de huizenprijzen nog hoger zullen worden.

De rente kan dit jaar nog verder dalen, stelt Rente.nl-analist Amanda Bulthuis. Dat hangt af van de ontwikkelingen rond de coronaviruspandemie. “Bijvoorbeeld hoe snel het virus onder controle kan worden gebracht met de vaccinaties en de uiteindelijke economische impact van de coronamaatregelen.”

De vergelijkingssite verwacht voor dit jaar geen grote renteverhogingen. Er kan nog een daling zijn, maar deze zal zeer gering zijn. Bij de huidige lage rente staan ​​de marges voor hypotheekverstrekkers al onder hoge druk.