FINANCIEEL.com

Hypotheekrente blijft naar verwachting hoog tijdens de zomervakantie

Hypotheekrente blijft naar verwachting hoog tijdens de zomervakantie

Dertien hypotheekverstrekkers hebben aangekondigd hun rentetarieven voor hypotheken te gaan verhogen, meldt De Hypotheekshop maandag. Volgens de organisatie van hypotheekadviseurs is de stijging mede te danken aan een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij hypotheekverstrekkers traditioneel hun rentetarieven verhogen naarmate de zomervakantie nadert.

Zo kunnen ze met de verminderde bezetting toch de hoeveelheid werk aan tijdens de vakantieperiode, aldus De Hypotheekshop. De hypotheekrente wordt echter vaak halverwege de vakantie verlaagd om klaar te zijn voor het einde van de vakantieperiode.

Een andere reden voor de stijging is dat de rente op de kapitaalmarkt, die als basis dient voor de middellange tot lange hypotheekrente, de afgelopen weken is gestegen. Dat komt doordat algemeen wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve later deze maand hun rentetarieven zullen verhogen, aangezien de inflatie hardnekkig hoog blijft.

Sinds ongeveer een jaar pompen centrale banken de rente fors op om de hoge inflatie onder controle te krijgen. Zo heeft de ECB de depositorente al met 4 procentpunt verhoogd. Deze beleidsrente heeft invloed op de korte hypotheekrente, ofwel de variabele hypotheekrente per maand tot twee jaar vast.

Hierdoor is een bijzondere situatie ontstaan ​​waarbij de korte hypotheekrente hoger is dan de middellange en lange hypotheekrente. Geld lenen met een kortere rentevaste periode is dus duurder dan lenen met een langere rentevaste periode. Normaal gesproken is het precies andersom. Dit komt onder meer doordat de inflatie naar verwachting in de toekomst zal dalen en ook centrale banken hun rentetarieven weer gaan verlagen.

Het wordt vaak een ‘inverted yield curve’ genoemd, en hoewel het voor hypotheekrentes al eerder is voorgekomen, is het volgens De Hypotheek nog nooit zo extreem geweest sinds de metingen in 2004 begonnen. De gemiddelde maandelijkse variabele hypotheekrente is op dit moment ruim 0,5 procentpunt hoger dan de rente voor een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar.

Dit komt vooral door de verwachting dat de ECB de rente voorlopig zal blijven verhogen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert