Site pictogram Financieel.com

Huisvuilstaking van een week gepland voor Utrecht

Huisvuilstaking van een week gepland voor Utrecht

De gemeentelijke schoonmaakmedewerkers in de stad Utrecht gaan volgende week in staking om een ​​betere cao te eisen. Bij de staking zullen onder meer vuilnisophalers, mensen die de grachten schoonhouden en straatvegers aanwezig zijn, zei vakbond FNV dinsdag. De medewerkers stoppen met werken van 31 januari tot en met 6 februari, aldus een woordvoerder.

Het is nog niet bekend hoeveel mensen aan de staking zullen deelnemen. Volgens de FNV is het mogelijk dat de komende weken meer gemeenten zich aansluiten bij de acties van de bond.

Utrecht wordt de vijfde gemeente waar arbeiders in actie komen. Vorige week kondigde FNV demonstraties aan in Almere, Amsterdam, Rotterdam en Tilburg. In de laatste drie gemeenten zullen de acties bestaan ​​uit werkonderbrekingen van maximaal drie uur. Deze worden niet alleen uitgevoerd door medewerkers van de stadsschoonmaakdienst, maar ook door de straathandhavers van BOA en kantoormedewerkers.

Ook in Almere zijn deze week stadsschoonmaakploegen in staking gegaan, waarbij dinsdag zo’n 100 tot 150 mensen meededen, aldus de woordvoerder. Deze staking zal volgens de vakbond vooral gevolgen hebben voor de inzameling van huishoudelijk afval en het legen van ondergrondse containers.

Het contract voor gemeenteambtenaren geldt voor ruim 187.000 medewerkers. De FNV stelde half november een ultimatum nadat cao-onderhandelingen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zonder resultaat vastliepen.

De gemeenten boden een loonsverhoging aan van 5 procent op 1 februari en nog eens 3 procent op 1 april 2024. De FNV daarentegen wil een loonsverhoging van 12 procent voor een jaar. Ook eiste de vakbond automatische looncompensatie voor inflatie in de cao voor 2024.

Mobiele versie afsluiten