Huisartsen ergeren zich aan wijzigingen in het vaccinatieplan van de overheid

De Nederlandse huisartsenvereniging LHV ergert zich aan wijzigingen in de vaccinatieplannen van de overheid tegen coronavirus. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft met de LHV afgesproken dat huisartsen in de acute zorg in januari worden ingeënt tegen Covid-19, maar nu komt hij terug op die belofte, aldus de vereniging tegen BNR.

De LZV kreeg te horen dat de eerste levering van de Moderna-vaccins te klein was en daarom geen prioriteit meer hebben, aldus de vereniging. “De hoop was dat de huisartsen gevaccineerd konden worden met het Moderna-vaccin. Maar Moderna komt pas in januari met 13 duizend vaccins. Dat is veel te weinig om de huisartsen te kunnen vaccineren, ook als je het huisartsenpersoneel niet vaccineert. ‘, Zegt LHV-voorzitter Ella Kalsbeek tegen de omroep.

Met zo’n tegenvaller is volgens Kalsbeek rekening gehouden toen De Jonge en de LHV afgesproken hadden dat de acute zorg huisartsen in januari gevaccineerd zouden worden. “We zouden dan half januari naar de alternatieven kijken. Het alternatief is het Pfizer-vaccin, waarvan er in een week tijd 150 duizend binnenkomen. Maar de huisartsen hebben er maar 15 duizend nodig”, zei Kalsbeek. Maar De Jonge wil geen Pfizer-vaccins aan huisartsen geven, zei ze.

De regering kondigde woensdag wijzigingen aan in haar vaccinatiestrategie tegen coronavirus. De bewoners van verpleeghuizen en 24-uurs zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking worden vanaf volgende week eerder ingeënt dan gepland. Ook thuiswonende ouderen en mensen met andere gezondheidsklachten komen eerder in aanmerking voor vaccinatie, terwijl gezonde volwassenen tot wel vier weken langer op hun beurt moeten wachten.

Plaats een reactie