Horeca daagt Nederlandse Staat voor de rechter wegens lockdown

Horeca branchevereniging KHN daagt de Nederlandse Staat voor de rechter over de blokkering van het coronavirus, waardoor restaurants en andere horecagelegenheden sinds oktober grotendeels zijn gesloten. “We zijn de wanhoop nabij”, aldus de KHN, meldt NU.nl.

De KHN verwees naar uitspraken van vertrekkend minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Telegraaf. Hij zei: “Cultuur, evenementen en sport zijn nu eenmaal kleiner en veiliger om te organiseren. Ook voor de detailhandel kun je naast testen, dingen eerder mogelijk maken. Als de horeca opengaat, krijg je een enorme toename van contactmomenten en dus bij infecties. Daarmee verdwijnt alle ruimte. “

De KHN is het daar niet mee eens en besluit daarom naar de rechter te stappen. “Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij en accepteren de discriminatie niet meer.” De vereniging wil een vergoeding en dat het kabinet de horeca zo snel mogelijk weer openstelt. Volgens de KHN handelt de Staat onrechtmatig “door de grondrechten van horecabedrijven zo ernstig te schenden zonder de noodzaak daarvan goed te onderbouwen en zonder de schade te vergoeden.” De KHN wil inzage in alle adviezen en onderzoeken die de overheid heeft gebruikt om te beslissen over haar coronavirusmaatregelen.

“Wij zijn diep teleurgesteld in dit kabinet. De epidemiologische situatie wordt hardnekkig vastgehouden, terwijl de medische parameters waarop beslissingen gebaseerd zijn regelmatig veranderen. Ondertussen wordt de horeca steeds meer onderdrukt”, zegt KHN-voorzitter Rober Willemsen tegen NU.nl. “Door de verplichte sluiting van de horeca en het feit dat de steun van de overheid niet 100 procent van de kosten dekt, lopen veel ondernemers failliet, met alle gevolgen van dien – zowel zakelijk als particulier.”

Het Ministerie van Economische Zaken wil op 21 januari geen commentaar geven op de rechtszaak aan NU.nl, maar wijst er wel op dat de TVL-regeling, die een aantal vaste lasten subsidieert voor bedrijven die worstelen met de lockdown, op 21 januari is uitgebreid. Meer ondernemers kunnen gebruik maken van de hulp en meer steun wordt verleend. In de eerste week nadat de uitgebreide regeling op 15 februari van start ging, kwamen er maar liefst 46 duizend aanvragen binnen. Volgens het ministerie zijn er al 19 duizend goedgekeurd.

Plaats een reactie