Honderden verzamelen zich op de Dam om te protesteren voor abortusrechten

By Jernst van Waal

Demonstranten stroomden zaterdagmiddag de Dam in Amsterdam onder water om abortusrechten in Nederland te steunen, als reactie op de recente uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof die het grondwettelijke recht op abortus van mensen afschafte. De organisatoren van het protest roepen op tot het schrappen van abortus uit het Wetboek van Strafrecht.

De demonstratie, die zaterdag om 13.00 uur begon, wordt georganiseerd door de groepen Baas in Eigen Buik en Abortus is Een Recht. Zij vestigen de aandacht op het feit dat, hoewel mensen tot 24 weken zwangerschap in Nederland abortus kunnen ondergaan, en daarna onder bepaalde voorwaarden, abortus nog steeds strafbaar is volgens het Nederlandse Wetboek van Strafrecht als het niet wordt uitgevoerd in een ziekenhuis of abortuskliniek.

“We grijpen dit moment aan om ons uit te spreken tegen het onrecht in de Verenigde Staten en tegelijkertijd aandacht te vragen voor het abortusrecht in Nederland”, schreven de organisatoren op Facebook. “De anti-abortuslobby in ons land is groot en invloedrijk… abortus is geen misdaad, maar een mensenrecht.”

Honderden mensen hielden borden omhoog met bijvoorbeeld “Mijn lichaam, mijn keuze” of “Abortus is gezondheidszorg”, terwijl ze luisterden naar sprekers op een podium. Sommige demonstranten schreven de slogan “baas van je eigen buik” over hun buik.

Baas in Eigen Buik noemde 24 juni een “een zwarte dag voor mensen met een baarmoeder wereldwijd” na de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dit is niet het enige protest tegen abortusrechten op de Dam in de afgelopen maanden: in mei werd daar ook een solidariteitsdemonstratie gehouden. Twee mensen werden gearresteerd voor het verstoren van de rust op dat evenement.