Honderden verzamelen zich bij Kasteel Groeneveld in Baarn om te protesteren tegen coronavirusmaatregel

Honderden mensen hielden zaterdag een demonstratie tegen het coronabeleid bij Kasteel Groeneveld in Baarn (Utrecht). Het kasteel was zaterdag open als onderdeel van een coronatestpiloot. Bezoekers mogen onder strikte voorwaarden en met een negatieve coronatest naar binnen.

De demonstratie begon om 11.00 uur en werd opgezet door een club genaamd Police for Freedom. Er was sprake van een “mars voor menselijke verbinding”. De politie voor vrijheid strijdt voor het behoud van fundamentele rechten, zoals vrijheid van meningsuiting en medische vrijheid, roepen de demonstranten uit. De demonstranten bleven niet op afstand van elkaar en slechts enkelen droegen een gezichtsmasker.

Strijkkwartet

Marlo Reeders van de Nationale Monumentenorganisatie vindt het “heel jammer” dat de actie op Kasteel Groeneveld heeft plaatsgevonden. “We keken uit naar de tijdelijke opening en organiseerden alles, inclusief een strijkkwartet om op te treden”, zegt ze. ‘Toen ik hier aankwam, sprak ik met enkele demonstranten. Het eerste wat ik hoorde was: moet je geen gezichtsmasker dragen? Nee, zei ik, ik ben getest omdat ik een monument bezoek.’

“Ik hoorde ook dezelfde argumenten die ze de afgelopen dagen al in e-mails aan ons hadden geuit: onze grondrechten lopen gevaar, covid bestaat niet. Onze mailbox explodeerde echt”, zegt Reeders. “Dat voelt een beetje bedreigend.”

Noodverordening afgekondigd

Volgens lokale omroep RTV Utrecht hadden de demonstranten eerder gepland om naar Hilversum of Apeldoorn te gaan. Maar in Hilversum werd de protestactie verboden en in Apeldoorn werd het hele weekend een noodverordening afgekondigd om demonstraties te voorkomen, meldt Omroep Gelderland.

De demonstranten besloten toen hun mars in Baarn te beginnen. Ze liepen onder politiebegeleiding door de straten en bossen en rond 14.30 uur riep de organisatie iedereen op om naar huis te gaan.

Plaats een reactie