Homomannen in monogame relaties kunnen nu bloed doneren in NL

By Jernst van Waal

Vanaf vandaag 1 september mogen homomannen met één stabiele partner bloed doneren in Nederland. Voorheen konden homomannen alleen bloed doneren als ze vier maanden geen seks hadden gehad, en vóór 2019 als ze een jaar geen seks hadden gehad, omdat ze een groter risico lopen op bloedoverdraagbare infecties.

Freek de Jager van COC Twente-Achterhoek is verheugd dat bloedbank Sanquin deze stap heeft gezet om homoseksuele mannen niet meer te discrimineren, zegt hij tegen RTV Oost. Maar er moet meer gebeuren. “Als hetero mag je doen wat je wilt en wordt je seksuele gedrag nergens gecontroleerd, als homo is dat wel. Dat moet verdwijnen, maar dit is een goede eerste stap.”

Merlijn van Hasselt van Sanquin vindt het vreemd dat homomannen anders worden benaderd dan heteromannen, maar zou het geen discriminatie noemen, zegt hij tegen de omroep. “Uit onderzoek blijkt dat mannen die seks hebben met andere mannen, dus die hoeven niet per se homo te zijn, een grotere kans hebben op infecties. We controleren op risicovol gedrag, dat kan seksueel zijn, maar ook of iemand op reis is geweest. ook een beetje genuanceerder, we vragen niet naar seksualiteit, maar of hij seks heeft gehad met een andere man”, zei hij. “Voor ons staat veiligheid voorop, dus het bloed moet veilig zijn.”