FINANCIEEL.com

Hoger beroep start tegen moord op zwangere UvA-studente

Hoger beroep start tegen moord op zwangere UvA-studente

De beroepszaak over de verdwijning en dood van Sumanta Bansi begint maandag bij de rechtbank in Amsterdam. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank Noord-Holland Manodj B. voor het doden en verwijderen van het lichaam van de 22-jarige zwangere studente in 2018. B. ging in hoger beroep tegen de gevangenisstraf van 15 jaar.

Bansi verdween in februari 2018 uit Hoorn, waar ze bij het gezin van B. woonde. De studente van de UvA, afkomstig uit Suriname, was voor de tweede keer zwanger van het kind van B. toen ze verdween. De jonge vrouw had een relatie met B., een getrouwde man. Tijdens de vorige zwangerschap overtuigde zijn familie haar om een ​​abortus te ondergaan. Ze was vastbesloten om het tweede kind te houden.

Ten tijde van de veroordeling van B. in juli vorig jaar was het lichaam van Bansi nog niet gevonden. De rechtbank achtte het nog steeds ongeloofwaardig dat de jonge vrouw uit eigen beweging was verdwenen en aanvaardde de conclusie van de officier van justitie dat zij was vermoord.

Bewijs tegen B. bestond onder meer uit afgetapte telefoongesprekken waarin hij zei haar ‘door het hart’ te hebben vermoord. Tijdens het onderzoek leek de man zich geen zorgen te maken over Sumanta’s verdwijning en probeerde hij actief het politieonderzoek te belemmeren met tegenstrijdige verklaringen over de verblijfplaats van de jonge vrouw en pogingen om te beïnvloeden wat getuigen de politie vertelden, aldus de rechtbank.

Het lichaam van Bansi werd in september vorig jaar gevonden op een bedrijventerrein in Hoorn nadat B. tijdens een politieverhoor had toegegeven verantwoordelijk te zijn voor haar dood en hen had verteld waar ze moesten zoeken. In januari maakte het OM bekend dat B. beweert Bansi uit zelfverdediging te hebben vermoord. B. zei dat hij ruzie had met Bansi in haar slaapkamer of ze geld had gestolen. Hij beweerde dat ze een mes pakte, dat hij van haar afnam, en haar ‘in een reflex’ doodstak. Diezelfde avond begroef hij haar lichaam.

Het OM vermeldde kort dat de laatste bewering van B. in tegenspraak was met verschillende bevindingen in het onderzoek.

Maandag en woensdag behandelt het Gerechtshof Amsterdam het hoger beroep.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert