FINANCIEEL.com

Hittegolven drijven de suikerprijzen op, snoep en gebak kunnen duurder worden

Hittegolven drijven de suikerprijzen op, snoep en gebak kunnen duurder worden

Europese consumenten zouden binnenkort nog meer geld kunnen uitgeven aan zoete lekkernijen, aangezien de huidige hittegolven de suikerprijzen opdrijven.

Suikerafnemers en -producenten onderhandelen momenteel over contracten voor het oogstseizoen 2023-2024, dat in oktober begint, en de prijzen zijn inmiddels gestegen tot boven de 1.000 euro per ton, meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Dat is meer dan het dubbele van halverwege vorig jaar. Als gevolg hiervan zal het de kosten van zoete snacks opdrijven.

Door de droogte ligt de suikerproductie stil en slinken de voorraden. Experts zeggen dat de hogere kosten waarschijnlijk zullen worden doorberekend aan de consument. “De hamvraag is wat er de komende twee of drie maanden gebeurt. Krijgen we regen of alleen droogte?” zei suikerexpert John Stansfield van analistenbureau DNEXT Intelligence.

Eerder dit jaar stegen de suikerprijzen al naar het hoogste niveau in ruim 11 jaar. Dat kwam doordat India, een grote exporteur, minder leverde dan verwacht. Ook de zendingen vanuit Pakistan en Thailand vielen tegen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert