“Historisch”: Nederlandse premier feliciteert de nieuwe Amerikaanse president. Biden, VP Harris

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft woensdagavond een korte verklaring afgelegd waarin hij aanbiedt nauwer samen te werken met de pas ingehuldigd Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris. De twee werden even eerder beëdigd tijdens een ceremonie in Washington DC.

‘Nederland en de Verenigde Staten zijn al lang hechte bondgenoten’, zei Rutte. “Namens de Nederlandse regering wil ik hen feliciteren met hun historische inauguratie.”

“Dit is de dag van Amerika. Dit is de dag van de democratie. Een dag van geschiedenis en hoop, van vernieuwing en vastberadenheid”, zei Biden tijdens zijn eerste toespraak nadat hij was beëdigd door John Roberts, opperrechter van het Hooggerechtshof. “We moeten een einde maken aan deze onbeschaafde oorlog die rood is tegen blauw, landelijk versus stedelijk, conservatief versus liberaal. We kunnen dit doen als we onze ziel openen in plaats van ons hart te verharden.”

President Donald Trump was niet aanwezig. De vertrekkende vice-president, Mike Pence, woonde de beëdigingsceremonie bij.

“Opluchting en hoop is wat ik voel op deze speciale dag, ook al is het ver van ons eigen land. Met Joe Biden en Kamala Harris keren respect en fatsoen terug in de Amerikaanse politiek”, zegt Sigrid Kaag, de vertrekkende minister van Buitenlandse Handel. en ontwikkeling. Kaag, die D66 naar de verkiezingen in maart in Nederland leidt, woonde voorheen in New York toen ze voor de Verenigde Naties werkte.

“Laten we ervoor zorgen dat de golf van empathie en verbondenheid van 17 maart ook hier aanspoelt.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver schreef eerder op de dag op Twitter: “Welkom terug, Amerika.”

Het thema van de inhuldiging op 20 januari om 12.00 uur lokale tijd was “America United”. Democraat Joe Biden heeft gezworen het land weer bij elkaar te brengen tijdens zijn tijd als leider van de Verenigde Staten.

Amerikanen die in Nederland in het buitenland wonen, zeiden dat ze van plan waren de inauguratie vanaf de overkant van de vijver te volgen. Democraat April Oostwal vertelde NL Times dat zij en anderen zouden kijken “met gekruiste vingers en met ingehouden adem”.

Oostwal vervolgde: “Joe was niet mijn eerste keus. Maar sinds hij de nominatie binnenhaalde, heb ik hem leren kennen en van hem houden. Met Kamala op zijn rug denk ik dat we in de best mogelijke vorm zijn om het onvoorstelbare aan te pakken, zelfs surrealistische omstandigheden waarin we ons momenteel bevinden. “

Tickets die dit jaar worden verkocht, zijn beperkt om een ​​veilige ceremonie te garanderen die voldoet aan de beperkingen op het gebied van sociale afstand. De Washington Post schatte dat ongeveer tweeduizend mensen het evenement zullen bijwonen, vergeleken met 200 duizend in 2017 en 400 duizend die de eerste inaugurele rede van Barack Obama in 2009 bijwoonden. er werden stands gebouwd voor het publiek. Amerikanen werden aangemoedigd om de inauguratie vanuit huis te bekijken.

Na de hoofdstadstorm eerder deze maand, verzocht de burgemeester van Washington DC, Muriel Bowser, voor en tijdens de inauguratie om meer veiligheid. Als extra veiligheidsmaatregel werd de verkozen president Joe Biden ingevlogen vanuit zijn huis in Delaware, in plaats van zijn favoriete vervoermiddel te nemen: de trein.

Na de inauguratieceremonie zouden drie voormalige presidenten, Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton, samen deelnemen aan een kranslegging als demonstratie van tweeledigheid.

“Deze inauguratie markeert een nieuw hoofdstuk voor het Amerikaanse volk – een van genezing, vereniging en samenkomen als een verenigd Amerika”, kondigde Executive Officer van de Presidential Inaugural Committee, Tony Allen, maandag in een verklaring aan.

Plaats een reactie