Heteluchtballonvaarder kreeg een boete van € 65.000 voor dode papegaaien

By admin

Een heteluchtballonvaarder uit Schijndel moet een vader en zoon zo’n 65 duizend euro betalen voor de dood van drie zeldzame papegaaien toen hij 3,5 jaar geleden te dicht bij hun huis vloog tijdens een race. Het harde geluid van de ballonbranders jaagde de vogels dood, meldt Omroep Brabant.

In 2018 oordeelde een interim-rechter al dat de papegaaien waren overleden aan shock, maar gaf opdracht tot aanvullend onderzoek om te bepalen of de betreffende ballonvaarder verantwoordelijk was.

Het gebied rond het huis van de papegaaienhouders was tijdens de race verboden terrein. De ballonvaarder van Schijndel kwam binnen 15 meter van het huis. De andere ballonvaarders kwamen niet dichterbij dan 70 meter. De rechtbank concludeerde daarom dat de Schijndel-ballonvaarder verantwoordelijk was voor de dood van de vogels.

De man moet de vader en zoon compenseren voor de waarde van de vogels – twee bedreigde hyacintara’s ter waarde van in totaal 40 duizend euro en een derde papegaai ter waarde van 1.250 euro. Hij moet ook nog eens 14 duizend euro betalen om de juridische kosten te dekken en omdat de gedode vogels geen nakomelingen meer kunnen produceren.