Het zevendaagse gemiddelde van het Coronavirus bereikt 5.293; Wekelijkse daling vlakt af

De donderdag vrijgegeven coronavirusinfecties waren ongeveer een kwart hoger dan een dag eerder, toen het RIVM herstelde van een IT-storing die hun statistieken beïnvloedde. Zo’n 5.725 meer mensen die besmet waren met het SARS-CoV-2 coronavirus werden gemeld bij het RIVM, wat het zevendaagse voortschrijdend gemiddelde op 5.293 bracht.

Het totaal van de dag was ruim 1.100 hoger dan de vorige dag. Het RIVM had geschat dat de vertraging woensdag invloed had op de details van ongeveer duizend zaken.

Gecombineerd verhoogde het nieuwe aantal het totale aantal infecties voor de week tot 19.546, ongeveer vijf procent lager dan in dezelfde periode een week geleden. De afgelopen twee weken hadden veel grotere dalingen laten zien. Tijdens een persconferentie vorige week zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat hij wilde zien dat het totale nationale infectie-totaal zou dalen tot ongeveer 1.200 per dag om meer van de sociale beperkingen te versoepelen om de verspreiding van het virus te vertragen. Donderdag trad een beperkte versoepeling van de regels in werking, waardoor het land terugkeerde naar de gedeeltelijke lockdown die voor het eerst medio oktober van kracht was.

Met 207 meer geïnfecteerde inwoners was Rotterdam de stad die het meest vertegenwoordigd was in de nieuwe gegevens, hoewel het totaal 37 procent lager was dan een week geleden. In Amsterdam werden naar schatting 169 nieuwe besmettingen ontdekt, het laagste aantal in meer dan een maand, en een daling van 57 procent ten opzichte van afgelopen donderdag. Den Haag staat op de derde plaats met 161 besmettingen, een daling van zeven procent.

De dood van nog eens 75 mensen werd in verband gebracht met Covid-19, zo bleek uit gegevens van het bureau. Dat totaal bracht het zevendaagse gemiddelde terug naar 68.

Volgens patiëntencoördinatiebureau LCPS werden van woensdag tot en met donderdagmiddag minstens 224 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege Covid-19. Gedurende die tijd werden ook 37 patiënten overgebracht naar de intensive care.

In totaal daalde het totaal van de Covid-19-patiënten met 57 patiënten tot 2.030. Er werden 1.475 mensen behandeld in de reguliere zorg, een afname van 53, en 555 waren op de intensive care, een afname van vier.

Het patiëntentotaal was ongeveer acht procent lager dan een week geleden, terwijl de gemiddelde dagelijkse afname in die periode iets meer dan één procent bedroeg. Met dat tempo zouden er aanstaande donderdag minder dan 1.875 Covid-19-patiënten zijn opgenomen.

Ziekenhuizen hebben tot nu toe 23.416 mensen in de reguliere zorg behandeld voor de coronavirusziekte. Volgens cijfers van non-profitorganisatie NICE werden naar schatting 5.202 mensen op een IC behandeld. Ongeveer 4.527 van de ziekenhuispatiënten stierven tijdens de behandeling.

In totaal is sinds eind februari bij 467.257 mensen in Nederland de SARS-CoV-2-infectie vastgesteld. Volgens het RIVM zijn zeker 8.771 mensen omgekomen door Covid-19.

Plaats een reactie