FINANCIEEL.com

Het Rode Kruis roept vakantiegangers op om goed voorbereid naar Zuid-Europa te vertrekken

Het Rode Kruis roept vakantiegangers op om goed voorbereid naar Zuid-Europa te vertrekken

Het Nederlandse Rode Kruis roept iedereen die op vakantie gaat naar Zuid-Europa op om goed voorbereid op vakantie te gaan. De hulporganisatie publiceerde maandag een persbericht vanwege de huidige bosbranden in meerdere landen rond de Middellandse Zee.

“Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met bosbranden. In Spanje, Griekenland en Zwitserland zijn al duizenden mensen geëvacueerd. Door de extreme hitte en langdurige periodes van droogte is het einde nog niet in zicht”, schrijft de organisatie.

Het Nederlandse Rode Kruis raadt vakantiegangers aan om op de hoogte te blijven door het nieuws te volgen. Een andere tip is om vanuit hun hotel of vakantiehuis een ontsnappingsroute te plannen en indien nodig alternatieve routes te overwegen. Het wordt ook aangeraden om een ​​tas klaar te hebben voor mogelijke evacuatie, gevuld met benodigdheden zoals paspoorten, verzekeringskaarten en waardevolle bezittingen.

Ook deelde de organisatie tips bij brand. “Als je moet vluchten voor een brand, zorg dan voor voldoende brandstof in de auto en draag stevige schoenen, lange mouwen en een lange broek. Het is ook verstandig om je gezicht tegen de hitte te beschermen met een vochtige handdoek of je voeten in een natte handdoek te wikkelen als je door een klein door brand getroffen gebied moet rennen.”

Het Nederlandse Rode Kruis spoort Nederlandse burgers aan om de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken op te volgen. Voor vertrek is het ook aan te raden om de lokale alarmnummers van de brandweer, ambulancediensten en politie op te slaan. Het is ook nuttig om op de hoogte te zijn van de alarmsystemen die op hun vakantiebestemming worden gebruikt. In Nederland wordt bijvoorbeeld het NLalert-systeem gebruikt.

Op de Griekse eilanden woeden momenteel bosbranden. Op Schiphol is maandagochtend vroeg een vlucht geland met aan boord Nederlandse toeristen die vanuit Rhodos waren beoordeeld vanwege de bosbranden. Inmiddels woeden er ook bosbranden in de vakantiebestemmingen Corfu en Evia.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vanwege de bosbranden het reisadvies voor Griekenland aangepast. De kleurcode voor Griekenland is nog groen, wat betekent dat het land niet gevaarlijker is dan Nederland, maar de situatie verandert snel, waarschuwde het ministerie. De Griekse autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen op Rhodos en roepen de lokale bevolking en toeristen op om het zuidoosten van het eiland te verlaten.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert