Het oudste deel van Nederland is 420 miljoen jaar oud en vind je in Zeeland

Lange tijd werd gedacht dat de 330 miljoen jaar oude rots, gevonden in de Heimansgroeve in Zuid-Limburg, het oudste materiaal van Nederland was. Nieuw onderzoek van TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) toont het tegendeel aan.

Geologen van de Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO, hebben microscopisch kleine fossielen onderzocht uit een boorgat uit 1982 bij Kortgene in Zeeland en stellen nu vast dat het gesteente nog ouder is: 420 miljoen jaar.

“Dit is gesteente dat maar liefst zes keer ouder is dan de tijd dat de dinosauriërs uitstierven door een meteorietinslag”, zegt Sander Houben van GDN. “Onder de microscoop zag ik fossiele overblijfselen van primitieve oerplanten, die zich meer dan 400 miljoen jaar geleden voor het eerst op het land vestigden.”

De ontdekking van de rots is geologisch interessant, maar ook van maatschappelijk belang. Dergelijke oude lagen kunnen belangrijk zijn voor de winning van aardwarmte.

‘Klein maar belangrijk puzzelstukje opgelost’

Vergelijkbare stukken rots zouden vaker zijn opgegraven in Frankrijk en België en beter zijn onderzocht. Volgens Houben is het voor het eerst dat een stukje aarde in Nederland zo goed gedocumenteerd kan worden.

In 420 miljoen jaar heeft de rots vier massa-uitstervingen overleefd, vervolgt Houben. De geoloog zegt dat “een klein maar belangrijk stukje van de puzzel van de Nederlandse ondergrond” is opgelost.

Geologen gingen er al van uit dat in het zuidwesten van het land de oudste stukken rots het dichtst bij de oppervlakte zouden zijn. Het oudste stukje aarde ter wereld is ongeveer 4,4 miljard jaar oud. Dat stuk rots zou 160 miljoen jaar na de vorming van de aarde zijn gevormd.

Plaats een reactie