Site pictogram Financieel.com

Het Nederlandse coronavirusbeleid schiet ernstig tekort: KPMG

De Nederlandse aanpak van de coronacrisis schiet op verschillende vlakken ernstig tekort, concludeert adviesbureau KPMG in een rapport dat later op donderdag verschijnt, meldt NRC.

Het Nederlandse kabinet greep vaak laat in omdat ze beleid maakten op basis van het aantal mensen in het ziekenhuis in plaats van infecties, zei KPMG, wat betekent dat sommige sterfgevallen door het coronavirus voorkomen hadden kunnen worden.

Vergeleken met Scandinavische landen als Noorwegen, Finland en Denemarken presteerde Nederland beduidend slechter op het gebied van oversterfte en economische groei. Nederland telde tijdens de pandemie 24.000 meer doden dan verwacht, terwijl de Scandinavische landen nauwelijks oversterfte registreerden. Denemarken, Finland en Noorwegen hebben snel strenge maatregelen ingevoerd, zoals afsluiting, quarantaine en grenscontroles. En deze maatregelen resulteerden in het uitblijven van economische schade, aldus KPMG.

Het adviesbureau uitte ook zijn verbazing dat Nederland internationale adviezen van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie negeerde over zaken als testen en verplichte mondkapjes op openbare plaatsen.

KPMG heeft gekeken naar de strategie van de Nederlandse overheid en de resultaten daarvan tussen maart 2020 en juli 2021. Het onderzoek bestond uit een uitgebreide literatuurstudie van openbare bronnen en een analyse van wereldwijd beschikbare data. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt de Nederlandse aanpak van de pandemie, waarvan het eerste rapport begin volgend jaar wordt verwacht. Er volgt een parlementaire enquête.

Eerder deze week kwamen twee parlementaire commissies in het Verenigd Koninkrijk tot de conclusie dat de Britse aanpak van het coronavirus “een van de grootste volksgezondheidsdebacles” in de Britse geschiedenis was.

Mobiele versie afsluiten