Het gebruik van zelfgemaakte explosieven verdrievoudigde in een jaar; Forensisch kantoor kan het niet bijhouden omdat het geld opraakt

By Jernst van Waal

Het aantal zelfgemaakte explosieven in Nederland is in een jaar tijd bijna verdrievoudigd, meldt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) tegen NRC. In totaal zijn vorig jaar 31 gevallen onderzocht waarin zelfgemaakte apparaten zijn gebruikt door het instituut.

NFI-directeur Marc Elsensohn zei dat hoewel de toename in aantal aanzienlijk kan zijn, deze volledig in lijn is met de toename van criminaliteit en ondermijning in het land.

“De explosieven worden voornamelijk gebruikt door de georganiseerde misdaad voor bedreigingen, nederzettingen en aanvallen”, zei Elsensohn.

Tegelijkertijd kan het instituut volgens de directeur niet meer voldoen aan de eis om explosieven te onderzoeken. Door bezuinigingen naar verwachting kunnen de onderzoekers van het NFI de komende vijf jaar niet alle opsporingswerkzaamheden uitvoeren waar politie en Openbaar Ministerie (OM) om vragen. Die limiet zal waarschijnlijk volgend jaar ingaan.

Het NFI waarschuwt al jaren voor dreigende financiƫle tekorten. In het eigen jaarverslag schreef het NFI dat het in 2020 een tekort van bijna 3 miljoen euro had op een budget van 83 miljoen euro. Het instituut verwacht vanaf 2022 een jaarlijks begrotingstekort van ruim 4 miljoen euro te hebben. vervanging van apparatuur en IT-systemen, een van de gebieden die extra uitgaven vereisen.