FINANCIEEL.com

Het dragen van witte kleding maakt je niet koeler in de hitte, bevestigen onderzoekers

Het dragen van witte kleding maakt je niet koeler in de hitte, bevestigen onderzoekers

De algemene veronderstelling dat het dragen van witte of lichtgekleurde kleding koeler is als het warm is, is onjuist. Het maakt niet uit of iemand witte of zwarte kleding draagt, blijkt uit onderzoek van hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman en een team van wetenschappers tijdens de Vierdaagse in Nijmegen. Het onderzoeksteam liet een gemiddelde groep mannelijke en vrouwelijke wandelaars wisselen tussen witte en zwarte T-shirts.

De wandelaars slikten elke dag voordat ze aan hun mars begonnen een temperatuurpil, waarmee de hele dag door hun lichaamstemperatuur gemeten kon worden. Op hun rug en bovenarm zat ook een huidknop met daarin een sensor die de hele dag door hun huidtemperatuur bijhield. “Deze meettechnieken bestaan ​​nog niet zo heel lang en daarom is er nog nooit eerder zo’n onderzoek gedaan”, zegt Hopman. Volgens haar is het, mede omdat het steeds erg warm wordt, belangrijk dat nu wetenschappelijk is vastgesteld dat de kleur van je kleding er niet toe doet. “Zo kunnen we mensen nog beter adviseren.”

Hopman kwam op het idee voor het onderzoek na de bloedhete editie van de Vierdaagse in 2022 toen de organisatoren een dag van het wandelevenement moesten afzeggen vanwege de extreme hitte. “We kregen toen veel vragen over welke kleding een wandelaar het beste kon dragen. Iedereen dacht wit, maar woestijnvolken dragen bijvoorbeeld bijna altijd zwart. We wilden weten welke het beste was uitgerust voor warmte. Het maakt niet uit, blijkt.”

Het weer was dit jaar niet extreem warm tijdens de Vierdaages, geeft Hopman toe. Op dinsdag en woensdag klommen de thermometers ’s middags boven de 25 graden, maar geen enkele dag haalde het de 30 graden. “Daarom gaan we het onderzoek herhalen tijdens een Vierdaagse met tropische temperaturen”, aldus de hoogleraar.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert