Het aantal verkeersdoden bleef vorig jaar hoog, ondanks minder drukke wegen

Op de Nederlandse wegen waren in 2020 minder verkeersongevallen dan in voorgaande jaren, maar het totaal aantal verkeersslachtoffers daalde slechts licht. Bij verkeersongevallen zijn relatief veel fietsers, voetgangers en scooterrijders gewond geraakt, meldt de NOS.

Het afgelopen jaar waren er in totaal 80.685 verkeersongevallen, een daling van 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Ondertussen raakten 18.511 mensen gewond in het verkeer, een vermindering van 11 procent. De politie schat dat 513 mensen onderweg zijn omgekomen, een daling van 10 procent ten opzichte van 2019.

Als gevolg van thuiswerken en de lockdowns te midden van de coronaviruspandemie waren er vorig jaar minder auto’s op de weg. Er waren echter meer fietsers en voetgangers op de Nederlandse wegen, ook op andere tijden dan normaal. Om die reden bleef het aantal dodelijke slachtoffers hoog.

“Je kunt zien dat het aantal slachtoffers niet in lijn is met het aantal ongevallen. Dit komt waarschijnlijk doordat we vorig jaar totaal andere reisgewoonten hadden dan we gewend zijn”, zegt Paul Broer, een senior politieagent voor verkeer. incidenten.

Doordat de wegen minder druk zijn dan normaal, heeft de politie ook een toename gezien van gevaarlijke illegale straatraces op de snelwegen. “De bijzonderheid van zeer lege wegen veroorzaakte bij sommige chauffeurs buitensporig rijgedrag, zelfs in binnenstedelijke gebieden”, legt Broer uit.

In het voorjaar van 2020 is de maximale dagsnelheid op de snelwegen verlaagd naar 100 km / u. De politie meldde dat de meeste mensen zich daar voorlopig aan hebben gehouden, vermoedelijk ook vanwege het uitblijven van files.

Plaats een reactie