Heineken stopt bierproductie als arbeiders staken voor betere cao

By Jernst van Waal

Honderden Heineken-medewerkers zijn vrijdagochtend in staking gegaan voor een betere cao. Heineken stopte daarom met de productie bij de brouwerijen in Den Bosch en Zoeterwoude. Ook is er een staking bij frisdrankfabrikant Vrumona en Bunnik, onderdeel van de biergroep.

Vakbondsbestuurder FNV Niels Suijker zegt dat zo’n 250 medewerkers zich aan het begin van de ochtendploeg hebben aangemeld als staker. Hij verwacht later op de dag meer spitsen als andere teams aan hun werkdag beginnen. De actie duurt in totaal 24 uur. Volgende week is er weer een staking van maandagmiddag tot en met donderdagmiddag, maakte Suijker bekend.

Om hoeveel stakers het precies gaat, kan een Heineken-woordvoerder niet zeggen. Volgens hem hebben de brouwerijen de productie stopgezet om veiligheidsredenen. De staking zal niet leiden tot lege bierschappen in de supermarkten omdat er grote voorraden bier zijn, aldus de woordvoerder. Als brouwerijen tijdelijk worden stilgelegd, kan dat meestal gevolgen hebben voor de bevoorrading van de horeca. Maar dat is op dit moment niet aan de orde, want de horeca is vanwege de coronamaatregelen gesloten.

De Heineken-medewerkers gingen in staking omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao vastliepen. FNV vindt dat Heineken haar personeel verwaarloost met een magere loonsverhoging. De voorgestelde loonsverhoging is lager dan de inflatie. Volgens de vakbond miste het aanbod van de brouwer een goede regeling om eerder te stoppen met werken en een hogere reiskostenvergoeding.

Heineken zei dat de staking voorbarig was. Het bedrijf zegt in gesprek te willen blijven met FNV. De vakbond onderhandelt met Heineken over drie verschillende cao’s voor het hoofdkantoor, de commerciële tak en de brouwerijen. De staking van vrijdag is alleen bij de brouwerijen. Onder deze cao vallen circa 1.300 medewerkers.