Heel Nederland op Rood op EU Covid-waarschuwingskaart

By Jernst van Waal

Heel Nederland staat nu rood op de Europese kaart van risiconiveaus voor het coronavirus. Rood is het op één na hoogste waarschuwingsniveau. Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland waren al die kleur. De andere negen provincies gingen van oranje naar rood, volgens de laatste kaart die is gepubliceerd door het European Centre for Disease Control and Prevention (ECDC).

Nederland was helemaal rood of donkerrood, het slechtste niveau, tussen 15 juli en 11 augustus, een dag voordat sommige provincies voor het eerst oranje werden. Landen gebruiken de ECDC-kaart om hun beleid te bepalen. Toen Nederland in juli donkerrood kleurde, was dat voor landen als Duitsland en Frankrijk aanleiding om strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens wilden oversteken.

De laatste verandering is dat het percentage mensen dat positief test op het coronavirus is toegenomen. Het cijfer wordt berekend over een periode van twee weken. Het positiviteitspercentage in gegevens die het ministerie van Volksgezondheid de afgelopen twee weken aan het ECDC heeft verstrekt, toonde aan dat 4,4 procent van alle uitgevoerde tests een infectie aan het licht bracht. Vorige week zetten de gegevens het tarief op 3,5 procent.

De meeste provincies hadden de afgelopen twee weken tussen de 75 en 200 positieve tests voor elke 100.000 inwoners. Als meer dan 4 procent van alle testen positief is, gaan de provincies van oranje naar rood, ook al blijft het aantal positieve testen stabiel. Als Nederland onder de grens van 4 procent was gebleven, waren alleen Friesland en Overijssel van oranje naar rood gegaan.

De stijging van het percentage positieve testen kan te maken hebben met het einde van de zomervakantie. Ruim 13 procent van de geteste personen op locaties van de GGD stelde een infectie vast. Mensen plannen die dienst vooral in als ze symptomen van Covid-19 hebben of omdat ze contact hebben gehad met iemand die besmet bleek te zijn. Commerciële testfaciliteiten voeren steeds minder toegangstests voor het coronavirus uit die nodig zijn voor reizen. Ongeveer de helft van een procent van die tests was positief, wat het nationale positiviteitspercentage naar beneden bracht. Als die reisgerelateerde tests niet worden uitgevoerd, zal het positiviteitspercentage dat bij het ECDC wordt ingediend waarschijnlijk stijgen.

Ook in de buurlanden ging de waarschuwingskleur omhoog. Het Vlaamse gewest van België ging van oranje naar rood, net als de Duitse deelstaat Nedersaksen, dat grenst aan Groningen, Drenthe en Overijssel. Andere Duitse staten zoals Noordrijn-Westfalen, Beieren en Berlijn bleven rood. Wallonië, België, bleef ook rood.

In andere landen is er niet veel veranderd. Voor het eerst in weken zat een regio in Spanje niet op een van de twee hoogste niveaus. De noordelijke regio van Asturië zakte van rood naar oranje. De Italiaanse regio Lazio, waar Rome ligt, ging van oranje naar rood. Op het Griekse vasteland kleurden enkele gebieden donkerrood. Kreta bleef bij die kleur.

Midden-Europa was bijna helemaal groen. Landen als Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije maakten het laagste aantal positieve tests bekend.

De coronaviruskaart wordt elke donderdag geproduceerd door het ECDC. De dienst kijkt naar het aantal bevestigde besmettingen en het percentage positieve testen in de twee voorgaande kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. In volgorde van goed naar slecht zijn ze groen, oranje, rood en donkerrood.