FINANCIEEL.com

Handelaar in computeronderdelen opgepakt in Nederland wegens schenden van sancties Rusland

Handelaar in computeronderdelen opgepakt in Nederland wegens schenden van sancties Rusland

De FIOD heeft vorige week een 41-jarige man uit Etten-Leur aangehouden op verdenking van het omzeilen van sancties tegen Rusland. Volgens de opsporingsdienst van de Belastingdienst ging de man door met het exporteren van computerchips naar Rusland, ondanks sancties die dit verbieden.

De FIOD is op basis van informatie van de Douane een onderzoek gestart naar de man uit Etten-Leur en zijn bedrijf in Moerdijk. Het bedrijf van de man exporteert computeronderdelen, voornamelijk naar Rusland. In februari vorig jaar voerde de Europese Unie sancties in tegen Rusland vanwege de invasie van Oekraïne, waarbij de verkoop van computerchips en andere dingen aan het land werd verboden.

Volgens de FIOD is de export van de man naar Rusland na het ingaan van de sancties wel drastisch afgenomen. “Maar de export naar alternatieve landen als Kazachstan, Kirgizië, Mongolië, Oezbekistan, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten nam sterk toe”, aldus de FIOD. “Het onderzoeksteam vermoedt dat de verdachte via alternatieve landen goederen heeft geëxporteerd, die vervolgens in Rusland terecht zijn gekomen.”

De FIOD heeft de man op 11 juli aangehouden en de politierechter heeft hem vrijdag voor 14 dagen in hechtenis genomen. Bij de woning en het bedrijf van de man hebben de rechercheurs beslag gelegd op fysieke en digitale administratie en magazijnvoorraden.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert