Haarlemmermeer, Amsterdam economisch het zwaarst getroffen door pandemie

De regio’s Haarlemmermeer en Amsterdam zijn economisch het zwaarst getroffen door de coronaviruspandemie, meldt het CBS dinsdag. De economie van de twee regio’s kromp vorig jaar met respectievelijk 18 procent en 7 procent.

De economische krimp van Haarlemmermeer is grotendeels te wijten aan het verschrikkelijke jaar van Schiphol. Door de coronaviruspandemie is het aantal vliegreizen aanzienlijk verminderd en de belangrijkste luchthaven van Nederland, gelegen in Haarlemmermeer, rapporteerde vorig jaar een afname van het aantal passagiers met meer dan 70 procent. Volgens het statistiekbureau is de economie van Haarlemmermeer sterk afhankelijk van de luchtvaart en aanverwante diensten.

De economische neergang in Amsterdam werd toegeschreven aan het feit dat de toeristische sector en de horeca zwaar werden getroffen door de pandemie. Verschillende reisbeperkingen zorgden voor een aanzienlijke afname van het aantal toeristen dat de stad bezocht. En restaurants en bars moesten sluiten vanwege de blokkades van het coronavirus.

Ook Groningen zag vorig jaar een forse economische krimp, waarbij de economie in de regio met 5 procent kromp. Maar dit kwam door minder gaswinning, niet zozeer door het coronavirus.

De economie van Delfzijl presteerde vorig jaar het beste met een krimp van slechts 1 procent. Volgens het statistiekbureau heeft Delfzijl een aantal bedrijven die beter hebben gepresteerd tijdens de pandemie. En de horeca en reissector spelen een kleinere rol in de economie van de regio.

In het vierde kwartaal van 2020 zagen de meeste regio’s hun economie met 1 tot 3 procent krimpen. Delfzijl en Zeeuws-Vlaanderen kenden zelfs een kleine groei van circa 1 procent. Voor het overige was het vierde kwartaal vergelijkbaar met de rest van het jaar.

Plaats een reactie