FINANCIEEL.com

Griekenland: bosbranden op Rhodos dwingen duizenden te vluchten; Tientallen Nederlandse toeristen getroffen

Griekenland: bosbranden op Rhodos dwingen duizenden te vluchten; Tientallen Nederlandse toeristen getroffen

Veel Nederlandse toeristen zijn getroffen door de bosbranden die woeden op het Griekse eiland Rhodos. Volgens Nederlandse touroperators zijn vele tientallen Nederlandse toeristen geëvacueerd en ondergebracht in bijvoorbeeld sporthallen. In totaal hebben de bosbranden 30.000 inwoners en toeristen doen vluchten.

Reisorganisatie Corendon zegt dat zo’n 200 reizigers zijn getroffen en door de Griekse autoriteiten naar een veilige plek zijn gebracht. De meesten zijn Nederlanders, maar er zitten ook Belgen en Denen tussen. “Ze krijgen de keuze om naar een alternatieve accommodatie te gaan of terug naar huis te vliegen”, aldus een woordvoerder.

Reizigers die op doorreis zijn en een plek hebben geboekt bij de betreffende accommodaties, krijgen een alternatieve plek aangeboden. Bovendien krijgen reizigers die naar het Griekse eiland gaan binnenkort dezelfde optie of kunnen ze hun reis omboeken.

De NOS meldde in D-Reizen en Prijsvrij dat zeker 30 Nederlandse toeristen in het getroffen gebied zijn. Ze worden naar een plek gebracht waar ze veilig zijn. TUI heeft minder dan tien reizigers in de buurt. Daarnaast proberen touroperators de evacués naar huis te vliegen, aldus de NOS.

Zo zijn ten noorden van Kiotari drie hotels door brand verwoest, waaronder het hotel waar de Nederlandse Alice Reumkens en haar gezin logeerden. Zij en haar gezin wisten echter nog de belangrijkste bezittingen uit hun hotelkamer te redden voordat ze werden geëvacueerd. ‘Al onze spullen staan ​​nog in de hotelkamer. We hebben meegenomen wat we konden dragen.’ Omdat ze in de hitte te voet het hotel moesten verlaten, moesten ze hun tassen achterlaten. “Ik heb snel een telefoonoplader, mijn paspoort en wat zonnebrandcrème meegenomen”, vertelde ze in de uitzending.

Later werd het Nederlandse gezin samen met honderden andere gasten op het strand verzameld, waarna ze uren moesten wachten in een school. Ze zijn nu op weg naar het noorden van het eiland, waar het gezin wordt opgevangen in een hotel, meldt de NOS.

Brandweerlieden bestrijden al vijf dagen bosbranden op het Griekse eiland Rhodos. Terwijl andere bosbranden in Griekenland voorlopig onder controle zijn, blijft het vuur op Rhodos zich uitbreiden. De branden op Rhodos begonnen in het beboste, bergachtige en dunbevolkte centrum van het eiland, maar de roep om evacuatie bereikt nu de zuidwestkust, omdat sterke wind de vlammen aanwakkert.

Evacuaties worden aanbevolen voor onder meer delen van Kiotari en Lardos, zo’n 40 kilometer van de noordelijke hoofdstad Rhodos. Toeristen lopen volgens de lokale autoriteiten geen gevaar. Griekse media meldden dat gasten van twee hotels in Kiotari per bus worden geëvacueerd.

Veel Europese landen hebben blusvliegtuigen en/of brandweerlieden gestuurd om te helpen bij de brandbestrijding. Op Rhodos worden onder meer Slowaakse en Roemeense brandweerlieden ingezet. Er zijn ook een Jordaanse en een Israëlische brandweerman aanwezig. Griekenland krijgt ook hulp van zijn grote rivaal, Turkije. Laatstgenoemde heeft twee blusvliegtuigen en een helikopter gestuurd. De twee vliegtuigen kwamen zaterdag aan op een luchtmachtbasis in de buurt van Athene. Buurlanden Griekenland en Turkije kennen een lange geschiedenis van onderlinge strijd en wantrouwen. Turkije en Griekenland hebben nog steeds grensgeschillen. Turkije heeft aanspraken op veertien Griekse eilanden, waaronder Rhodos.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert