FINANCIEEL.com

Gov’t onthult plannen voor gezinshereniging die hebben geleid tot de ineenstorting van het kabinet

Gov’t onthult plannen voor gezinshereniging die hebben geleid tot de ineenstorting van het kabinet

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz heeft de details onthuld van het plan om gezinshereniging te beperken, wat afgelopen woensdag tot een discussie in de coalitie leidde en uiteindelijk resulteerde in de val van het kabinet. Het idee was om niet meer dan 200 gezinsleden van oorlogsvluchtelingen per maand toe te laten. Een van de opties die op tafel lag, was om meer asielzoekers toe te laten in een jaar met weinig gezinsherenigingsaanvragen.

De sfeer in de coalitieonderhandelingen over migratie sloeg woensdagavond om toen premier Mark Rutte onder meer dreigde het plan over gezinshereniging ter stemming voor te leggen in de ministerraad. Dat is heel ongebruikelijk omdat coalitiepartijen meestal proberen om tot een consensus te komen. Met name de ChristenUnie was verontwaardigd over het voor de partij onaanvaardbare plan en de harde toon van de minister-president. Ook CDA en D66 waren ontevreden.

Volgens de gegevens van de minister van Justitie bespraken de onderhandelaars verschillende varianten van het plan, waarbij maandelijks maximaal 200 gezinsleden van oorlogsvluchtelingen het land in zouden worden gelaten. Al dan niet in combinatie met een wachttijd van twee jaar voordat gezinshereniging kan plaatsvinden.

Een ander voorstel werd gedaan om extra asielzoekers toe te laten als het jaarlijkse quotum voor gezinshereniging niet werd gehaald. Dat zou gaan om asielzoekers die door de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR als kwetsbaar zijn aangemerkt. Hierbij is gekeken naar een subvariant om rekening te houden met de behoefte van de arbeidsmarkt. Het asielbeleid van Canada inspireerde dat idee.

Het idee achter het hele plan was om ervoor te zorgen dat Nederland niet aantrekkelijker wordt dan de omliggende landen, misbruik te voorkomen en mensen die mogen blijven direct mee te laten doen in de samenleving, aldus het document. Daarnaast moesten alle voorstellen “juridisch houdbaar zijn binnen de verdragen en het Europees wettelijk kader” en “uitvoerbaar zijn”.

Nadat een deel van het kabinet, waaronder Rutte en de drie vicepremiers, dit voorstel bespraken, stuurden zij donderdagavond staatssecretaris Eric van den Burg (Asiel) om een ​​nieuw voorstel uit te werken. Dat werd vrijdagavond neergeschoten, waarna het kabinet besloot de onderhandelingen stop te zetten – waarmee het einde van het kabinet-Rutte IV werd ingeluid.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert