Gov niet coronavirus zakelijke ondersteuning uitbreiden, maar niet aan bedrijven die nog steeds bonussen betalen

By admin

De Nederlandse regering is voornemens de steunmaatregelen voor bedrijven “zolang als nodig” uit te breiden, maar werkt momenteel aan het verbinden van aanvullende voorwaarden aan een tweede ronde van steunmaatregelen. Dit om te voorkomen dat bedrijven die het zich kunnen veroorloven om bonussen en dividenden te betalen, ook aanspraak maken op ondersteuning, zo meldt de NOS.

Ook overweegt de regering of omscholing een voorwaarde moet zijn voordat ondernemers voor alle steun in aanmerking komen, en of alle sectoren bij de overheid tot 90 procent salaris moeten kunnen claimen. Volgens de omroeporganisatie wordt in de tweede week van mei een besluit over deze fronten verwacht.

Bedrijven die steun ontvangen en bonussen en dividenden betalen, zijn een bron van ergernis geweest voor linkse oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP. Ze willen voorkomen dat geld dat bestemd is voor het behoud van banen in de zakken van aandeelhouders en CEO’s terechtkomt.

De regering onderzoekt nu hoe dit kan worden gestopt, aldus de NOS. De D66 is voorstander van het stellen van voorwaarden aan ondersteuning – bedrijven die steun ontvangen mogen dit jaar of volgend jaar geen bonussen en dividenden uitkeren, wat de D66 betreft. Maar de VVD houdt liever vast aan een morele oproep, omdat voorwaarden te moeilijk zijn om af te dwingen.

Tot dusver heeft de Nederlandse regering 19 miljard euro uitgegeven aan maatregelen om de economie door deze crisis heen te ondersteunen. Bovendien heeft de regering uitstel verleend voor nog eens 45 miljard euro aan belastingen.