FINANCIEEL.com

Gorinchem verwacht 20.000 bezoekers voor de komst van Sinterklaas

Gorinchem verwacht 20.000 bezoekers voor de komst van Sinterklaas

Gorinchem verwacht 20.000 bezoekers tijdens de landelijke Sinterklaasintocht. Op zaterdag 18 november arriveren de heilige en zijn Pieten in het oude vestingstadje, dat 37.000 inwoners telt. “Er zullen dus veel mensen de vesting betreden. Voor onze stad is dit zeker een van de grootste evenementen”, aldus een woordvoerder van de gemeente in Zuid-Holland.

De stoomboot van Sinterklaas meert om 12.00 uur af aan de Buiten de Waterpoort. Vergezeld van onder meer freerunners, dansgroepen en turnverenigingen uit Gorinchem paradeert Sinterklaas met zijn Zwarte Piet door de binnenstad. Een historische brandweerwagen wordt getrokken door paarden. Op podia langs de route zullen lokale verenigingen dansen en muziek ten gehore brengen.

De gemeente heeft nog geen signalen ontvangen dat mensen tijdens het kinderfestival hun mening voor of tegen Zwarte Piet willen uiten. Als groepen dat willen, gelden ‘dezelfde regels als altijd’, aldus de woordvoerder, ‘mensen hebben het recht om te demonstreren.’ Daar horen eisen bij dat de demonstratie 48 uur van tevoren moet worden aangemeld en dat er een aparte ruimte voor wordt ingericht.

Zwarte Piet wordt vaak afgeschilderd als de gekke assistent van Sinterklaas door blanke mensen die chocoladebruine of zwarte gezichtsmake-up dragen, zwarte krullende pruiken, een dikke laag lippenstift om de indruk van grote lippen te wekken, grote oorringen en een Moors kostuum. De afgelopen jaren zijn er in verschillende landen protesten tegen deze blackface-traditie ontstaan.

De gemeente organiseert de optocht in samenwerking met NTR. Deze omroep verzorgt de jaarlijkse live-uitzending op NPO 3. Dieuwertje Blok zal de live-uitzending verzorgen, zoals zij dat al 21 jaar doet.

Blok is ook gastheer van het televisieprogramma Sinterklaasjournaal, dat op 13 november begint. De kindershow is een nepnieuwsuitzending waarin Sinterklaas wordt gevolgd terwijl hij en de Pieten per stoomboot naar Nederland reizen met cadeautjes voor de kinderen die in Nederland wonen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert