GGD klaar voor Covid boostershots zodra kabinet toestemming geeft

By Jernst van Waal

Gezondheidszorg GGD is klaar om een ​​derde dosis Covid-19-vaccin toe te dienen, als de overheid besluit dat zo’n boostershot nodig is, zegt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland tegen NU.nl.

Medewerkers van gesloten vaccinatiesites werden veelal ingezet in gebieden waar de vaccinatiegraad nog laag is en blijven dus beschikbaar. “Die mensen zijn niet weg en hun kennis ook niet”, aldus een woordvoerder.

De Gezondheidsraad komt naar verwachting deze maand met een advies of een boosterprik nodig is om mensen beter te beschermen tegen Covid-19. Verschillende andere landen zijn begonnen met het toedienen van boostershots, sommige alleen voor kwetsbare groepen zoals ouderen. Het kabinet neemt zijn besluit op basis van het advies van de Gezondheidsraad.

GGD GHOR wil niet vooruitlopen op verdere ontwikkelingen in het Nederlandse vaccinatieprogramma. Het kabinet neemt de besluiten, de GGD voert ze uit, aldus een woordvoerder. “Onze focus ligt nu volledig op de injecties.” Maar de GGD heeft wel verschillende scenario’s voorbereid, zodat ze klaar is om te reageren.