Gezondheidswerkers worden tijdens hun werk steeds vaker misbruikt, bedreigd en aangevallen

By Jernst van Waal

In het afgelopen jaar meldde driekwart van de gezondheidswerkers gevallen waarin ze te maken kregen met agressie of intimidatie op hun werkplek. Gevallen varieerden van fysieke en / of verbale agressie tot seksuele intimidatie en andere bedreigingen, stelt de ledenvereniging van pensioenuitvoerder PGGM.

De vereniging deed een onderzoek onder elfduizend medewerkers uit de hele medische sector. Een derde van de respondenten geeft aan dat het agressieve en gewelddadige gedrag jegens de professionals het afgelopen jaar is geïntensiveerd. De meest voorkomende reden die ze gaven, was de Coivd-19-pandemie.

Meer dan een derde zei ook slachtoffer te zijn van fysieke aanvallen, terwijl 22 procent zei seksueel geïntimideerd te zijn. Ongeveer 20 procent gaf ook aan andere vormen van bedreiging van patiënten te ervaren. De overgrote meerderheid van de gezondheidswerkers, bijna tweederde van de respondenten, zei dat ze in 2020 door cliënten werden uitgescholden.

Deze gevallen hebben psychologische littekens achtergelaten bij veel van de medische professionals en zorgverleners. Ongeveer 25 procent van de werknemers die tijdens hun werk fysiek of verbaal werden aangevallen, meldde achteraf psychische klachten. Vier procent zei dat ze overwogen hun beroep op te geven nadat dergelijke gevallen hadden plaatsgevonden.

De meerderheid van de gezondheidswerkers zei dat het ongepaste gedrag afkomstig was van patiënten of cliënten. Ongeveer de helft van alle medische professionals zei dat familieleden of andere patiëntenbezoekers agressief tegen hen handelden. Een kwart van de respondenten geeft aan het slachtoffer te zijn van slecht gedrag van collega’s of managers. De meeste gezondheidswerkers zeiden dat dit geïsoleerde incidenten waren, terwijl een kleine groep aangaf dat dergelijke gevallen meer dan eens voorkwamen.

Over het algemeen zeiden gezondheidswerkers dat ze over het algemeen tevreden zijn met de manier waarop deze gevallen werden afgehandeld, maar velen vonden dat verdere training in het omgaan met ongewenst gedrag nodig is.