Gezondheidsraad adviseerde kabinet om in september boostershots voor te bereiden

By Jernst van Waal

De Gezondheidsraad adviseerde het kabinet in september om de boostershot-campagne voor te bereiden. Dat zegt een woordvoerder naar aanleiding van kritiek van coronaminister Hugo de Jonge, die woensdag in een Kamerdebat naar de Raad verwees waarom de toediening van boostershots zo traag verloopt. De Raad stelt dat er in september geen medisch-wetenschappelijke reden was om met boosters te starten.

“We adviseerden 14 september al: zorg dat je er klaar voor bent zodra we een positief advies geven over het starten van een boosterinjectiecampagne”, zegt de woordvoerder van de Gezondheidsraad. Dat advies om onder meer ouderen een extra spuitje te geven kwam op 2 november. Daarna kwamen de injecties traag op gang. De Jonge beloofde voor aanstaande vrijdag een plan te presenteren om de campagne te versnellen.

Kamerleden stelden woensdag vragen over de trage start van de campagne. De Jonge zegt de vragen terecht te vinden, maar wil nog geen conclusies trekken. “Ik denk dat het goed is om die vraag aan het RIVM en de Gezondheidsraad te stellen”, zegt hij.