FINANCIEEL.com

Gezinnen met lage inkomens wachten op energietoeslag terwijl gemeenten wachten op wet

Gezinnen met lage inkomens wachten op energietoeslag terwijl gemeenten wachten op wet

Huishoudens met een laag inkomen hebben dit jaar weer recht op 1.300 euro energietoeslag, maar kunnen die nog steeds niet aanvragen. Het kabinet heeft het wetsvoorstel dat de toeslag regelt pas twee weken geleden naar het parlement gestuurd en gemeenten kunnen het niet uitbetalen voordat de wet er is, meldt de NOS.

Veel gemeenten staan ​​al maanden klaar om de toeslag uit te betalen, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG tegen de omroep. “We vinden het heel spijtig dat dit proces vertraging heeft opgelopen, maar we kunnen niets anders doen dan de wet uit Den Haag afwachten”, aldus een woordvoerder. Zonder wet krijgen de gemeenten geen geld voor de toeslag. En hun budgetten zijn zo krap dat weinigen het zich kunnen veroorloven om in de tussentijd uit eigen zak te betalen.

Toen vorig jaar de energiecrisis uitbrak, nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, regelde de overheid de energietoeslag zonder een wet aan te nemen. “Vooruitlopen op een wet” mag in geval van nood. “Het is heel uitzonderlijk om het parlement buitenspel te zetten”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tegen de NOS. “Vorig jaar was er een crisis omdat de oorlog ons verraste. Nu hebben we een prijsplafond en andere koopkrachtmaatregelen, en de situatie is zo anders dat er een wet moet komen.”

Het kabinet maakte op Prinsjesdag in september vorig jaar bekend dat het dit jaar weer energietoeslag gaat geven aan huishoudens met een laag inkomen. Dat het wetsvoorstel daartoe pas twee weken geleden is ingediend, is volgens het ministerie te danken aan studenten en hun recht op de toeslag. Vorig jaar sloot de overheid studenten uit van de toelage, maar verschillende rechtbanken oordeelden dat dit niet mocht.

Het ministerie moest uitzoeken wat te doen met studenten, en dat duurde tot twee weken geleden, aldus de woordvoerder. Het ministerie besloot een aantal studenten een beperkte toelage te geven – uitwonende studenten met een aanvullende beurs krijgen dit jaar 400 euro.

Gemeenten begrijpen niet wat er zo lang heeft geduurd. “Sommige bewoners hebben nog steeds een hele hoge energierekening die ze niet kunnen betalen. En nu mogen we het geld nog niet uitbetalen, terwijl we in januari al alles klaar hadden”, zegt een woordvoerder van de gemeente Assen tegen de NOS. Wethouder Cor Staal vroeg zich af waarom het ministerie de studenten niet gewoon apart aanpakt, zoals vorig jaar.

De VNG verwacht dat gemeenten op zijn vroegst in oktober starten met het uitbetalen van de energietoeslag. Als de Tweede Kamer, de Tweede Kamer, de zaak te controversieel verklaart voor het demissionair kabinet om te regelen, duurt het nog langer. Maar het ministerie van Sociale Zaken verwacht dat niet. “De Kamer heeft aangegeven armoedebestrijding een heel belangrijk onderwerp te vinden”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Donderdag meldde het CBS dat huishoudens gemiddeld 37 procent meer betalen voor gas en elektriciteit dan een jaar geleden. Dat komt neer op een stijging van 630 euro in hun jaarrekening.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert