Gezichtsmaskers verplicht vanaf morgen

By Jernst van Waal

Vanaf morgen 1 december moet iedereen in Nederland van 13 jaar of ouder een gezichtsmasker dragen in de openbare binnenruimten of een boete van 95 euro krijgen. Het masker moet uw neus en mond bedekken en moet zijn ontworpen om de verspreiding van virussen te voorkomen – dus een sjaal of bandana is niet genoeg.

De verplichting geldt voor alle openbare binnenruimtes, inclusief winkels, musea, scholen, restaurants en theaters, al kunnen mensen hun masker afzetten als ze op hun vaste zitplaats zitten. Dit betekent dat maskers gedragen moeten worden als je bijvoorbeeld aankomt in een restaurant of bioscoop, maar ook aan je tafel of in je stoel kunnen worden afgenomen. U moet het masker weer opzetten als u om welke reden dan ook opstaat. Hetzelfde geldt voor middelbare scholen en hoger onderwijs – je moet een masker dragen, behalve wanneer je tijdens de les op je vaste stoel zit.

Gezichtsmaskers waren al verplicht in het openbaar vervoer. Vanaf 1 december geldt dit ook op stations, luchthavens, bushaltes en tramspots.

Mensen die vanwege een handicap of ziekte geen masker kunnen dragen, zijn vrijgesteld van de gezichtsmaskerplicht. Wel kunnen politie en handhavers iemand vragen om aan te tonen dat deze vrijstelling voor hen geldt. Ook gebouwen die bedoeld zijn voor het beoefenen van religie, zoals kerken, moskee├źn, tempels en synagogen, zijn vrijgesteld van de verplichting.

Gezichtsmaskers zijn ook niet nodig tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of uitvoeringen en bij het geven van interviews op radio en tv.