Gevalletje Nederlandse gekkekoeienziekte betreft variant die minder gevaarlijk is voor de mens

By Jernst van Waal

Het nieuwe geval van de gekkekoeienziekte dat deze week in Nederland is geconstateerd, betreft de atypische variant van Boviene Spongiforme Encephalopathie (BSE), meldt het ministerie van Landbouw woensdag in een update. Tot op heden zijn er geen menselijke gevallen van de variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob in verband gebracht met atypische BSE. Mensen die vlees consumeren van met klassieke BSE besmette koeien kunnen echter vele jaren later de dodelijke neurologische ziekte krijgen. De huidige situatie vormt geen ernstige bedreiging voor de volksgezondheid, aldus het ministerie.

De achtjarige koe met atypische BSE is gevonden op een boerderij in Zuid-Holland, aldus het ministerie. De diagnose is gesteld door wetenschappers van Wageningen Bioveterinary Research, stelt landbouwkundige Piet Adema in een update aan de Tweede Kamer. In zeer zeldzame gevallen ontwikkelt atypische BSE zich op natuurlijke en spontane wijze bij oudere runderen. Het wordt niet veroorzaakt door besmet diervoeder, in tegenstelling tot klassieke BSE. Het is het vierde geval van atypische BSE dat ooit in Nederland is gevonden en pas het vierde in de Europese Economische Ruimte in de afgelopen vijf jaar.

Als onderdeel van het onderzoek werden 13 andere runderen gedood, getest en vernietigd. Op één na zaten ze allemaal nog op dezelfde Zuid-Hollandse boerderij. Het gaat om één nakomeling, vier dieren die binnen 12 maanden na het besmette dier op dezelfde boerderij zijn geboren en acht anderen die tijdens hun eerste levensjaar dicht bij het besmette dier werden gehouden. Dit gebeurde volgens de Europese regelgeving die bedoeld is om te voorkomen dat besmet vlees in de voedselketen terechtkomt.

Drie nakomelingen die ouder zijn dan 2 jaar hoefden volgens de regels niet te worden gedood, zei Adema. Vooralsnog is de boerderij waar het besmette dier is gevonden afgesloten.

Klassieke BSE werd ongeveer 15 jaar gekoppeld aan het hergebruik van dierlijke eiwitten in diervoeding. Mensen die besmet vlees eten, kunnen uiteindelijk de variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob ontwikkelen, die psychiatrische problemen, gedragsproblemen en neurologische symptomen veroorzaakt.

Elk bekend geval is fataal gebleken. Europa heeft het gebruik van vlees- en beendermeel in diervoeder voor vee verboden om toekomstige gevallen te voorkomen.