FINANCIEEL.com

Gevallen van overdosis pijnstillers nemen toe onder tieners

Gevallen van overdosis pijnstillers nemen toe onder tieners

Steeds meer jonge tieners van 13 tot 17 jaar slikken pijnstillers als ibuprofen of paracetamol bewust meer dan de aanbevolen dosering, blijkt uit het jaaroverzicht van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), meldt het AD dinsdag. Artsen maken zich zorgen.

Het NVIC constateerde in 2022 een stijging van 37 procent in meldingen van jongeren die opzettelijk een overdosis pijnstillers namen ten opzichte van 2020, in totaal 1439 meldingen. Het jaar 2021 was ook getuige van een aanzienlijke stijging, met een toename van 45 procent in dergelijke incidenten.

Het antigifcentrum constateerde een toename van het aantal gevallen vanaf juli 2020, met de meest opvallende toename van overdoses bij meisjes van 13 tot 15 jaar. “Dit vraagt ​​om aandacht”, merkte professor Dylan de Lange op, toxicoloog op de intensive care en hoofd van het NVIC, eraan toevoegend dat deze golf “verontrustend” was.

Volgens Bas Oude Ophuis, kinder- en jeugdpsychiater in het UMC Utrecht, betekent een opzettelijke overdosis pijnstillers niet per se een doodswens. Het signaleert echter wel een probleem met de jongere.

Volgens het jaarlijkse overzicht is de impact van een overdosis pijnstillers op mensen niet consistent gedocumenteerd. Professor De Lange waarschuwt dat zelfs veelgebruikte medicijnen als paracetamol en ibuprofen niet helemaal veilig zijn en dat het overschrijden van de aanbevolen dosering gevaarlijk kan zijn. Een overdosis paracetamol of ibuprofen kan leverbeschadiging tot gevolg hebben, mogelijk een dodelijke bedreiging.

Uit het jaarlijkse overzicht kwamen twee andere belangrijke trends naar voren: het centrum constateerde een toename van overdoses met ‘benzodiazepines’, geneesmiddelen die bekend staan ​​om hun kalmerende werking, met 195 gemelde gevallen.

Bovendien nam het aantal overdoses op de werkplek toe in 2022, waarmee werd afgeweken van de stabiele cijfers die de afgelopen drie jaar werden waargenomen. Het centrum registreerde 921 gevallen. Vaak ging het om een ​​chemische stof die per ongeluk in contact was gekomen met het oog van een medewerker.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert