Site pictogram Financieel.com

Gespecialiseerde klinieken willen ziekenhuizen helpen geplande procedures uit te voeren

De koepelorganisatie Onafhankelijke Klinieken Nederland (ZKN) zegt dat gespecialiseerde klinieken ziekenhuizen willen helpen bij het verlenen van geplande zorg, meldt de NOS.

De gezondheidszorg heeft door de pandemie moeite om geplande operaties uit te voeren. Tussen de 180 duizend en 200 duizend operaties zijn uitgesteld, zei de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in september. De onafhankelijke klinieken zeiden dat ze procedures konden uitvoeren zoals knie-, heup- en oogoperaties.

“Daarvoor moeten de klinieken de financiële draagkracht krijgen”, zegt een woordvoerder van ZKN tegen de NOS. Hij zei dat het kabinet en zorgverzekeraars gespecialiseerde klinieken moeten ondersteunen bij het overnemen van de werklast van ziekenhuizen. Het ZKN wil haar capaciteit uitbreiden door de openingstijden te verruimen en in het weekend te werken. “Daardoor kunnen we helpen met het inhalen van de zorg van 100 duizend tot 150 duizend patiënten”, aldus de ZKN-woordvoerder.

De koepel van zorgverzekeraars (ZN) zegt bezig te zijn met het inzetten van de gespecialiseerde klinieken om de zorg zo goed mogelijk te verlenen. “We willen dat de verzekerden zo snel mogelijk de behandeling krijgen die ze nodig hebben”, zegt een woordvoerder van ZN.

De NZa benadrukt dat er weliswaar ruimte is voor gespecialiseerde klinieken om hun capaciteit te vergroten, maar dat zij niet altijd in staat zijn om de benodigde nazorg te bieden.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei dat hij liever zou hebben dat gespecialiseerde klinieken hun geplande zorg terugschroeven en gezondheidswerkers sturen om te helpen met spoedeisende zorg in het ziekenhuis.

Mobiele versie afsluiten