Gemiddeld aantal besmettingen Nederlands coronavirus voor het eerst in 75 dagen onder de 2.000

By Jernst van Waal

Voor het eerst in bijna tien weken zakte het zevendaags gemiddelde van nieuwe besmettingen met het coronavirus in Nederland onder de 2.000. Ruwe gegevens van het RIVM onthulden nog eens 1.370 besmettingen van het SARS-CoV-2-coronavirus, waardoor het voortschrijdend gemiddelde met drie procent daalde tot 1.980. Het gemiddelde is in een week tijd met 17 procent gedaald, blijkt uit de update van het RIVM maandag.

Een combinatie van ruwe en gecorrigeerde gegevens bracht het cijfer op 1.955. De dagelijkse besmettingen zijn doorgaans lager op zondag en maandag in vergelijking met de rest van de week. Dit komt vaak doordat er minder mensen een coronavirus-test plannen en er extra doorlooptijd nodig is om ze te verwerken.

Ook de door de GGD uitgevoerde coronatests zijn gemiddeld met zo’n 4 procent gedaald. Van degenen die tussen 12 en 18 september door de GGD werden getest, werd bij ongeveer 8 procent de infectie vastgesteld, tegen 9,2 procent een week eerder.

De drie steden met de meeste nieuwe besmettingen op maandag waren Amsterdam (75), Den Haag (58), Utrecht (54) en Rotterdam (40). Voor dat laatste was het het laagste dagtotaal sinds 29 juni, voordat de Delta-variantgolf Nederland greep. Gemiddeld heeft Rotterdam de afgelopen zeven dagen elk 134 besmettingen geregistreerd, een daling van 5 procent in een week.

Het totaal van Amsterdam was het laagste sinds 1 juli, waardoor het stadsgemiddelde op 116 kwam. Dat cijfer is in een week tijd met 37 procent gedaald. Het Haagse totaal was het laagste in vijf weken, waarmee het gemiddelde op 90 komt, 17 procent minder dan een week geleden. Het besmettingstotaal in Utrecht lag iets onder het voortschrijdend gemiddelde van 58, dat met 14 procent is gedaald.

Ziekenhuizen in Nederland behandelden maandag 565 patiënten met Covid-19, een stijging van één procent per dag. Het omvatte 198 mensen op intensive care-afdelingen, een nettotoename van 3 patiënten en 367 anderen op reguliere zorgafdelingen, ook een nettotoename van 3.

Gecombineerd is het patiëntentotaal in een week tijd met 14 procent gedaald. Een vergelijkbare daling zou het totaal begin volgende week onder de 490 brengen.

Nederlandse ziekenhuizen hebben tussen zondag en maandagmiddag 41 nieuwe Covid-19-patiënten opgenomen, waaronder 11 IC-patiënten. Gegevens van de LCPS toonden aan dat het gemiddelde deze week 54 patiënten per dag bedroeg, een daling van 22 procent ten opzichte van de voorgaande periode van zeven dagen. Dat omvat ongeveer 10 mensen die per dag naar de intensive care worden gestuurd.

Sinds het begin van de pandemie zijn in Nederland 1.986.241 positieve coronavirus-tests geregistreerd. De tweemiljoenste zal waarschijnlijk voor het einde van de maand worden opgenomen.