Gemeentelijke gezondheidsdiensten doen volgende week meer coronavirus testen

By admin

GGD gaat vanaf 6 mei meer mensen testen op het coronavirus, zei Jan Woldman van GGD GHOR Nederland in een briefing aan de Tweede Kamer. De GGD’s gaan medewerkers van het basisonderwijs, dagopvang en buitenschoolse hulpverleners en professionele gastouders testen. Trainers die met kinderen werken, kunnen vanaf volgende week ook naar hun lokale GGD om zich te laten testen, aldus Woldman, meldt de NOS.

Dit is om ervoor te zorgen dat leerkrachten, gastouders, coaches en andere onderwijsprofessionals gedekt zijn wanneer de basisscholen op 11 mei heropenen. De GGD werkt momenteel aan een plan om het aantal medewerkers snel uit te breiden voor bron- en contactonderzoek – te weten komen waar een coronaviruspatiënt geïnfecteerd raakte en met wie ze contact hadden.

De Nederlandse speciale gezant van het coronavirus, Feike Sijbesma, vertelde de parlementariërs dat Nederlandse laboratoria over voldoende capaciteit beschikken om iedereen in Nederland met coronavirussymptomen vandaag te testen. Het probleem is het tekort aan goed testmateriaal op de wereldmarkt. ‘Bijna alle andere landen hebben hetzelfde probleem. De fabrikanten zeggen:’ Je bent echt niet de enige meneer Nederland ‘,’ zei hij in de Tweede Kamer, de Tweede Kamer.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid vertelde aan NL Times iets soortgelijks, toen hem werd gevraagd waarom Nederland geen aanbod nam van een Duits laboratorium om zo’n 5000 coronavirusonderzoeken per dag voor Nederland uit te voeren. ‘In Nederland hebben we voorlopig voldoende testcapaciteit, we houden de lijnen open, maar voorlopig is dat niet nodig’, aldus de woordvoerder.

Testmateriaal is niet het enige medische materiaal dat moeilijk te verkrijgen is, zei Rob van der Kolk van het Nationaal Consortium voor Medische Voorzieningen in zijn briefing. Hetzelfde geldt voor alle soorten medische apparatuur, zei hij. “Zendingen worden letterlijk gestolen, contant geld wordt betaald aan de poorten van de magazijnen en er worden wereldwijd buitensporige prijzen gevraagd.”

Als voorbeeld beschreef Van der Kolk de zoektocht naar betrouwbare fabrikanten en leveranciers van medische maskers. ‘Er waren vier e-mails per minuut met allerlei aanbiedingen van buren die ook met China handelden’, zei hij. Na lang zoeken heeft Nederland nu 13 betrouwbare leveranciers van FFP2 / 3 maskers, vijf voor chirurgische maskers, 12 voor isolerende jassen en vier voor onderzoekshandschoenen.