Site pictogram Financieel.com

Geen versoepeling coronamaatregelen zonder coronaviruspas, zeggen experts

Zowel viroloog Marion Koopmans als IC-arts Diederik Gommers waarschuwden in de podcast Virusfeiten het kabinet om de coronavirusmaatregelen niet te versoepelen zonder de coronaviruspasjes strikt te handhaven. De twee leden van het Outbreak Management Team (OMT) waren bezorgd dat als burgemeesters en ondernemers de toegangspas niet zorgvuldig controleren, er mogelijk een nieuwe uitbraak op komst is.

“De maatregelen tegen het coronavirus zijn pas losgelaten omdat er gebruik zou moeten worden gemaakt van toegangspassen; anders was dat niet gebeurd’, aldus Koopmans.

Gommers en Koopmans zeiden dat ze een ander advies hadden gegeven als ze hadden geweten dat de handhaving zwak zou zijn. “Ik wil dat er in januari IC-bedden zijn voor noodgevallen”, zei Gommers.

Enkele burgemeesters hebben al aangegeven de coronapas in de horeca niet strikt te zullen handhaven.

Zonder de coronaviruspas waren de regels niet versoepeld, aldus Gommers. “Dat mag niet”, zei Gommers. “Als expert geef je een advies en de burgemeesters zeggen dat we het niet zullen doen, maar we gaan toch door met het vrijgeven van beperkingen.”

Op 25 september moeten alle mensen in Nederland ouder dan 12 jaar een coronaviruspas hebben om toegang te krijgen tot locaties, zoals horeca en culturele activiteiten. Deze week keurde het kabinet een voorstel goed om caféterrassen vrij te stellen van het controleren van coronaviruspassen.

Mobiele versie afsluiten